Francuska želi zabraniti upotrebu mesnih termina na vegetarijanskim proizvodima
FRANCUSKA nastavlja s borbom oko naziva veganskih proizvoda, a vlada donosi uredbu kojom se želi spriječiti korištenje mesnih naziva poput odrezak, roštilj ili rebra za opisivanje proizvoda na biljnoj bazi.
Kako prenosi The Guardian, Marc Fesneau, francuski ministar poljoprivrede, izjavio je kako nova uredba o proizvodima poput "veganske šunke" ili "biljnog odreska" cilja olakšati izbor kupcima te da je riječ o "transparentnosti i poštenju u skladu s očekivanjima potrošača i proizvođača".
Međutim, neki vegani i organizacije za prava životinja smatraju da ovim potezom francuska vlada favorizira mesnu industriju. Francuski poljoprivrednici i proizvođači mesa već su se dugo žalili zbog navodne zbunjenosti kupaca terminologijom vegetarijanskog "mesa".
Francuska je europska država s najvećom potrošnjom govedine i teletine po stanovniku
Prema anketi iz 2020., manje od 1% stanovnika Francuske se izjašnjava kao vegani, dok je sam pojam "vegan" postao kontroverzan zbog sukoba oko aktivizma protiv mesne industrije.
Otprilike 24% Francuza izjašnjava se kao fleksitarijanci i smanjuje konzumaciju mesa. No istraživanja pokazuju da je prodaja veganskih proizvoda u francuskim trgovinama, uključujući i zamjenske proizvode za meso, manja nego u susjednim zemljama poput Velike Britanije.
Prošle godine, Francuska je postala prva članica EU koja je pokušala donijeti uredbu koja bi zaštitila mesne nazive od korištenja za proizvode na biljnoj bazi. No vladin prvi pokušaj smatran je nejasnim te je suspendiran od strane najvišeg administrativnog suda u Francuskoj. Sud je zatražio dodatne upute od Europskog suda pravde prije konačne odluke.
Međutim, ministarstvo poljoprivrede nije čekalo te upute i pripremilo je novu uredbu, uz obrazloženje da je uzelo u obzir primjedbe sudaca.
Zabrana 21 termina
Francuska uredba o označavanju veganskih proizvoda donosi promjene koje se odnose na proizvode proizvedene i prodane u Francuskoj. Prema novim smjernicama, 21 mesni termin, kao što su "odrezak", "rebra" i "šunka", neće smjeti biti korišteni prilikom opisivanja proizvoda na bazi proteina.
Dodatno, iako je još uvijek dozvoljeno korištenje 120 naziva poput "kuhane šunke" i "kobasice", postoji uvjet. Ti proizvodi ne smiju sadržavati više od određenog postotka biljnih proteina, koji se kreće između 0.5% i 6%. Ovo će u praksi značiti da će neki popularni proizvodi, kao što su veganske koktel-kobasice, morati mijenjati svoje nazive.
Nakon što je uredba sastavljena, poslana je Europskoj komisiji kako bi se provjerila njezina sukladnost s postojećim pravilima o označavanju hrane.
Guillaume Hannotin, pravnik iz organizacije Proteines France, izjavio je za The Guardian kako nije sve crno-bijelo. Upozorio je na činjenicu da se termin "biljni odrezak" koristi više od četiri desetljeća. Dodao je da postojeće EU regulative o označavanju, za razliku od mlijeka, nemaju jasne zakonske definicije za neke proizvode.
No nisu svi suglasni s novom uredbom. Brigitte Gothière, predstavnica francuske organizacije za prava životinja L214, izjavila je kako je uredba pokušaj "manipulacije". Nazvala je ministarstvo poljoprivrede "ministarstvom za meso". Slično mišljenje imaju i predstavnici Zelene stranke i Stranke animalista, ističući da bi vlada trebala više pažnje posvetiti dobrobiti životinja i klimatskim promjenama.
U svakom slučaju, proizvođači neće biti odmah pogođeni. Uredba će stupiti na snagu tek tri mjeseca nakon objave, dajući im vremena za prilagodbu. Također će im se omogućiti da rasprodaju zalihe proizvoda označene starim nazivima, i to do godinu dana nakon što je uredba stupila na snagu.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati