Imamo jedan od omiljenih starinskih kolača, a priprema se stvarno jednostavno
AKO SE SJEĆATE bakinih rolada, sjećate se i da su se na poseban način voljeli ovakvi jednostavni, "obični" deserti. Mnogi su ih voljeli više od kompliciranih kremastih kolača, a rolade su se uklapale i kao desert nakon ručka, ali i na svečanijem, blagdanskom stolu.
Ipak, iako se pripremaju od jednostavnih sastojaka i neki bi pomislili "samo se zarolaju", sve se može zakomplicirati rolanjem biskvita. Naime, biskvit lako puca, pa je važno pronaći pravi recept. Kako biste spriječili pucanje, biskvit se ne smije predugo peći jer će tako izgubiti vlagu i elastičnost, a važno ga je i motati dok je još topao i elastičan.
Kolač koji su često radile bake i mnogima je u djetinjstvu bio draži od nekih kompliciranih kremastih slastica. No ovu roladu nije tako lako napraviti jer biskvit lako puca, pa su neki odustali i od same ideje da ga ispeku. Ali uz pravi recept nema straha, ispast će kao nacrtana.
Potrebni sastojci
Sastojci koji će vam biti potrebni su jednostavni.
- šećer
- glatko brašno
- jaja
- naribana korica limuna
- sol
- pekmez od marelica
Kako se priprema
Odvojite bjelanjke od žumanjaka, pa bjelanjke izmiksajte u snijeg. Dodajte im pola šećera, pa nastavite miksati dok se ne smjesa ne sjedini. Sada miksajte žumanjke i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu, dodajte prosijano brašno i koricu limuna. U smjesu žumanjaka umiješajte snijeg od bjelanjaka, pa pripremite lim za pečenje. Obložite ga papirom za pečenje, izlijte biskvitnu smjesu i kratko pecite.
Na laganoj vatri rastopite pekmez. Pečeni biskvit odmah izvadite iz pećnice i preokrenite na papir za pečenje ili krpu. Odstranite papir pa ga premažite pekmezom. Zarolajte biskvit po dužoj strani uz pomoć papira za pečenje, čvrsto držeći biskvit. Ostavite roladu da se ohladi, omotanu papirom za pečenje.
Cijeli recept s točnim mjerama i detaljima pripreme pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati