Imamo provjereni recept za najbolju međimursku gibanicu koja izgleda kao nacrtana
MEĐIMURSKA kuhinja stvarana je pod utjecajem više kultura - graniči s Mađarskom i Slovenijom pa nije neobično što se u tamošnjoj višestoljetnoj gastronomskoj tradiciji mogu uočiti utjecaji okolnih kuhinja. Dok Slovenci imaju vrlo sličnu, a opet drukčiju prekmursku, naša međimurska gibanica vrlo dosljedno opisuje sjeverni dio Hrvatske.
Orah, mak, jabuke i sir, namirnice koje su karakteristične za taj kraj, tu su spojeni u slojeviti kolač koji je bogat, sočan i pršti okusima. Osnovni su element tanke, vučene kore, između kojih se nadijevaju bogati slojevi u četiri različita okusa, mirisa i teksture.
Prvi sloj je mak, nekima čak mrska namirnica, preliven vrućim zašećerenim mlijekom, nerijetko s dodatkom grožđica, drugi nadjev je kiselkast, od svježega kravljeg sira, tu su i mljeveni orasi, pa na kraju ribane jabuke koje kolač čine još sočnijim, ali i voćnijim.
Nekad se pekla u glinenim posudama
Neki složenu gibanicu prije pečenja prelijevaju i kiselim vrhnjem koje tijekom pečenja stvori zapečenu koricu. Zanimljivo, nekada se ovaj kolač pekao u glinenim posudama, no sada su ih zamijenili moderniji, metalni limovi.
Recept koji će sigurno biti vrijedan, kako početnicima tako i onima koji su pravi majstori u pripremi ovog tradicionalnog hrvatskog deserta, možete pronaći na ovom linku.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati