Ispecite ih unaprijed i olakšajte si posao - imamo listu kolačića koji traju tjednima
IAKO je tek početak prosinca, počeli smo razmišljati i planirati blagdanska jela i slastice - a vjerujemo da nismo jedini. Svima onima koji tradicionalno peku kolače sigurno se ponekad pojavi pitanje u glavi - kako ću ja sve to stići napraviti? Ne treba se stresirati, naravno, jer cilj blagdana je uživanje s obitelji u nekoliko mirnih dana.
No ipak, organizacija je pola posla, pa smo vas tako ovaj put odlučili podsjetiti kako se neke stvari mogu napraviti i tjednima unaprijed - poput pečenja kolačića. Oni znaju uzeti puno vremena, pa ih je možda najbolje pripremiti kada kuhinja nije okupirana pripremom drugih jela i svim ukućanima.
U nastavku pronađite neke klasike koji ostaju svježi i ukusni i po nekoliko tjedana.
1. Medenjaci
Klasični medenjaci koje svi volimo, a jedni su od najjednostavnijih kolačića. Traju od 2 do 4 tjedna, tako da ih uskoro možete krenuti pripremati. Recept je ovdje.
2. Linzeri
Prhki keksići od maslaca s orasima ili bademima, spajaju se pekmezom, a tradicionalno se režu u obliku zvjezdica ili srca. Mogu potrajati 2 do 3 tjedna, a preporučamo da ih pekmezom spajate dan ili dva prije posluživanja. Evo recepta.
3. Vanilin kiflice
Vanilin kiflice je teško ne voljeti, a mi im se najviše veselimo dolaskom blagdana. Traju 3 do 4 tjedna, a dobra je stvar što im se okus poboljšava kako dulje stoje. Radimo ih prema ovom receptu.
4. Šape
Šape su još jedan klasik koji obožavamo, a pripremaju se u posebnim kalupima nalik šapicama. Traju 3 do 4 tjedna, a savjetujemo da ih čuvate u metalnim kutijama kako bi sačuvale svježinu. Recept pronađite ovdje.
5. Kokos (Raffaello) kuglice
Neodoljive kuglice od nekoliko sastojaka koje se brzo pripremaju i ostaju svježe 2 do 3 tjedna. Držite ih u hladnjaku, a napravite prema ovom receptu za koji vam treba samo 4 sastojka. Recept je ovdje.
6. Vanilice
I vanilice možete pripremiti unaprijed, kao i ostale prhke keksiće. Za pripremu je potrebno oko pola sata, a voljet će ih svi. Čuvajte ih u dobro zatvorenoj limenoj ili plastičnoj kutiji, na suhom i hladnom mjestu. Možete staviti i papir za pečenje između slojeva kolačića, kako se ne bi zalijepili. Radimo ih prema ovom receptu.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati