Jaje vam se kida dok ga gulite? Uz ovaj trik ogulit će se u jednom potezu

MOŽDA se čini nepotrebno pisati o ovoj temi, no priznajte - i vi ste barem jednom iskusili frustraciju dok ste gulili tvrdo kuhano jaje. Kada ste očekivali da ćete ga oguliti tako da ostane netaknuto - dobili ste jaje čiji su se komadi otkinuli s ljuskom.
To itekako može biti frustrirajuće, pogotovo kada pripremate večeru, salatu ili jelo u kojemu će kuhana jaja biti vidljiva. Otkrili smo trik koji je vrlo jednostavan, a efikasan.
Skuhajte jaja u kipućoj vodi pa pripremite posudu s ledenom vodom. Čim su jaja kuhana, prebacite ih u zdjelu punu hladne vode, a poželjno je i leda. Ostavite ih barem 5-10 minuta. Nakon što se ohlade, jaja gulite pod mlazom vode. Lagano ih razbijte i gulite ili protresite u posudi s malo vode kako bi se ljuska lakše odvojila.
Zašto ledena voda pomaže?
Nagla promjena temperature uzrokuje skupljanje proteina unutar jajeta i odvaja unutrašnjost od membrane, što čini guljenje lakšim. Također sprječava prekuhavanje - jaja se prestaju kuhati čim ih stavite u ledenu vodu, pa neće postati gumasta. Ljuska u vodi postaje krhkija i lakše puca u većim komadima. Ako želite dodatno olakšati guljenje, u vodu u kojoj se jaja kuhaju dodajte malo sode bikarbone ili octa. Oni mijenjaju pH ljuske, čineći je manje ljepljivom za membranu.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati