Nikad ne biste pomislili da ovo povrće daje sočnost i slatkoću čokoladnom kolaču
IAKO na prvu zvuči pomalo neobično, i povrće se može koristiti u slastičarstvu. Mnogim je kolačima dobro dodati prirodnu vlažnost, slatkoću, a i boju, a povrće koje sve to ima sada je u sezoni - cikla.
Zbog visokog sadržaja vode cikla kolačima daje sočnost te pomaže da ostanu mekani duže vrijeme. Zbog svoje prirodno intenzivne boje obogaćuje i vizualni dojam, posebno u čokoladnim kolačima i tortama. Blago je slatka, što smanjuje potrebu za dodavanjem rafiniranog šećera, nutritivno je bogata i odlično se slaže s čokoladom.
Zato smo pripremili jednu od najboljih slatkih kombinacija s čokoladom i ciklom, a evo što će vam sve biti potrebno za pripremu.
Potrebni sastojci
- glatko brašno
- soda bikarbona
- prašak za pecivo
- svježe naribana cikla
- smeđi šećer
- mljeveni orasi
- grožđice
- jaja
- cimet
- ulje
- limun, korica limuna
Kako se priprema
Za početak pomiješajte suhe sastojke. Miksajte šećer i ulje pa dodajte žumanjke, a od bjelanjaka izradite čvrst snijeg. Ciklu ogulite i naribajte na sitno. Dodajte je u smjesu jaja, ulja i šećera pa promiješajte, dodajte naribanu koricu limuna, limunov sok, orahe i grožđice te opet promiješajte.
Na kraju dodajte suhe sastojke i sve sjednite u glatku smjesu. Lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka pa stavite peći. Pečeni kolač ostavite da se prohladi pa posipajte sjeckanim orasima ili šećerom u prahu.
Recept s točnim mjerama pronađite ovdje.