Meduze su ovog ljeta preplavile Jadran, a u nekim se zemljama smatraju specijalitetom
SVAKOG LJETA bombardirani smo vijestima da su meduze preplavile određene dijelove Jadrana, a sa zagrijavanjem mora to bi moglo postati učestala pojava te bi populacija meduza mogla rasti, dok se populacija riba u moru smanjuje.
Meduze se razmnožavaju u toplijoj vodi, u uvjetima koji su opasni za druge morske životinje, ponajviše za ribe, a zagrijavanje mora kao posljedica klimatskih promjena meduze pogađa puno manje nego ostala morska stvorenja. Osim toga, prekomjernim izlovom iz mora se uklanjaju prirodni neprijatelji meduza, zbog čega one opstaju i sve se više razmnožavaju.
Mnogi znanstvenici zato smatraju da bi meduze mogle postati ekološki prihvatljiva hrana budućnosti koja bi mogla pomoći prehraniti sve veći broj ljudi na Zemlji. No u nekim zemljama ovo nije nikakva novost te su meduze u nekim dijelovima Azije uobičajena namirnica na jelovniku.
U Aziji se meduze smatra specijalitetom
Neke vrste meduza pogodne su za ljudsku prehranu, a najviše se jedu u istočnoj i jugoistočnoj Aziji, dok se u nekim azijskim zemljama smatraju specijalitetom. Dehidrirana i ukiseljena meduza smatra se delikatesom u nekoliko zemalja, uključujući Kinu, Koreju, Vijetnam i Japan. Dehidrirana meduza može se pripremiti za jelo tako da se nekoliko sati namače u vodi, a zatim se prokuha, ispere i nareže.
Od jestivih meduza može se pripremiti nekoliko vrsta jela, uključujući salate, sushi, rezance i razna glavna jela. U nekim područjima Azije popularna je salata koja se priprema od tanko narezanih, mariniranih meduza, a salata od meduza uobičajeno je jelo u brojnim kineskim restoranima.
U Japanu je najpopularniji sushi od meduze, dok se na Tajlandu često jedu hrskavi rezanci od meduza. Osim toga, u Japanu je osmišljen i sladoled od vanilije i meduze, neobična kombinacija koja je tamo vrlo popularna.
U Europi se još čeka dozvola
Dok je konzumiranje meduza u Aziji uobičajena praksa, u Europi se to još mora "udomaćiti". Trenutno se u restoranu Duo u talijanskom gradu Lecceu eksperimentira s meduzama. Restoran je dio europskog projekta koji istražuje meduze kao hranu, a chef ovog restorana Fabiano Viva vjeruje da će ljubitelji morske hrane uživati u kuhanoj meduzi.
"Meduze često nisu na dobrom glasu jer vas mogu opeći i ozlijediti. Ljudi misle da bi mogle biti štetne za jelo, no raskrinkajmo ovaj mit - neke meduze uopće nisu štetne. Zapravo, vrlo su ukusne", kaže Fabiano Viva za Euronews.
Ovaj chef trenutno eksperimentira s raznim načinima pripreme - od meduza u salati do pečenih meduza i meduza u juhi. Ipak, prije nego što se posluže javnosti u Europskoj uniji, moraju biti službeno odobrene kao hrana od Europske agencije za sigurnost hrane tako da ih na području Europe još ne možete jesti.