Izdubili ste bundevu i ne znate što s ostacima? Evo par super ideja
NOĆ VJEŠTICA je. Ako ste večeras odlučili izdubiti i izrezbariti bundevu, kao što tradicionalno rade u Americi i mnogim drugim zemljama (ali i kod nas), sigurno se pitate što s ostacima izdubljene bundeve - košticama i mesom.
U duhu zero waste pokreta na jedno smo mjesto skupili par ideja kako ništa ne biste morali baciti i stvarati nepotreban otpad, a iskoristiti možete sve. Evo i kako.
Sjemenke bundeve
Prvo što ćete prije rezbarenja izvaditi iz bundeve svakako su njezine sjemenke, no nikako ih nemojte baciti. One su jedna od najzdravijih grickalica jer su bogate proteinima i mastima, sadrže antioksidanse i visok udio magnezija i vlakana, a od njih možete napraviti super grickalicu tako da ih jednostavno ispečete.
Prvo ih, naravno, dobro očistite i operite u hladnoj vodi kako biste s njih maknuli sve ostatke mesa od bundeve, a onda ih stavite na papirnati ubrus ili kuhinjsku krpu i pustite da se osuše. Dok se suše, u loncu stavite kuhati vodu sa solju, a zatim u nju ubacite sjemenke i kuhajte ih desetak minuta.
Ocijedite ih, dobro osušite i rasporedite po papiru za pečenje. Zatim ih nauljite i dodajte im začine po želji pa ih stavite peći na 180 stupnjeva otprilike pola sata. Svakih desetak minuta ih preokrenite kako bi se ravnomjerno ispekle, a kada su pečene, ohladite ih i poslužite.
Meso bundeve
Nakon što iz bundeve izvadite sjemenke, uz pomoć žlice i noža izvadit ćete i meso kako biste je kasnije lakše izrezbarili, a i njega možete iskoristiti na brdo načina. Od mesa možete napraviti pire koji kasnije možete koristiti za pripremu raznih jela (više o tome pisali smo ovdje), a morate ga samo narezati na kockice pa ispeći ili skuhati, ovisno o tome što preferirate.
Meso na kraju izblendajte i po želji dodajte muškatni oraščić ili malo cimeta ako ćete pire koristiti za deserte, poput ovog slatkog kruha od bundeve. Ako pak pire želite iskoristiti za slano jelo, predlažemo da napravite njoke u obliku bundeve. U tom slučaju u pire nemojte dodavati začine, osim malo soli.
Ostatke bundeve možete iskoristiti za još hrpu ukusnih jesenskih jela, od juha do rižota, a cijeli popis recepata pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati