Ostalo vam je starog kruha? Francuzi i Englezi od njega su radili jeftine poslastice

SVIMA nam ponekad ostane starog kruha koji nam je žao baciti. Naravno, najčešće ga koristimo za pohani kruh ili ga izmrvimo za krušne mrvice, ali može se pretvoriti i u pravu poslasticu. Radi se o vrsti pudinga od starog kruha, poznatog u mnogim zemljama diljem svijeta. Ovakve poslastice pripremale su se još od srednjeg vijeka, a osnovna ideja bila je iskoristiti stari kruh i pretvoriti ga u nešto ukusno.
U francuskoj kuhinji postoji sličan desert zvan pain perdu (izgubljeni kruh), što je zapravo rani oblik današnjeg francuskog tosta. U britanskoj kuhinji postoji tradicionalni bread pudding, koji je vrlo sličan ovom receptu - često s dodanim suhim voćem i orašastim plodovima. U njemačkoj kuhinji pripremaju Arme Ritter (siromašni vitezovi), koji je više nalik prženom kruhu nego pečenom pudingu.
U slavenskim zemljama, uključujući Hrvatsku, Srbiju i Bosnu, recepti za ovakve deserte često uključuju mlijeko, jaja, šećer i cimet, a nekad se dodaju i rakija ili vanilija za aromu. U prošlosti su se ovakvi deserti pripremali u pećnicama na laganoj vatri ili čak kuhali na pari. U nekim verzijama, umjesto pečenja, smjesa se kuhala u vodenoj kupelji, što je davalo mekaniju teksturu.
Bili su popularni među seljacima i radničkom klasom jer su koristili dostupne sastojke i sprječavali bacanje hrane. Danas pripadaju kategoriji "nostalgičnih recepata", ali i održivog kuhanja.
Potrebni sastojci
Pripremite osnovne sastojke:
- stari kruh
- mlijeko
- šećer
- jaja
- vanilin šećer
- cimet
- slatko vrhnje
Kako se priprema
Kruh narežite na deblje šnite, a u posudi pomiješajte mlijeko, šećer i vanilin šećer te kuhajte dok smjesa ne provrije. Kalup za pečenje premažite maslacem pa krenite umakati šnite kruha u smjesu s mlijekom. Šnite slažite na kalup. Umutite jaja i slatko vrhnje pa prelijte preko posloženog kruha. Kruh posipajte šećerom i cimetom i stavite peći.
Detaljan recept pronađite ovdje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati