Ovo je najpopularnija slastica u Americi, a smatra se i nacionalnim simbolom
NOĆ VJEŠTICA se bliži, a u filmovima smo mogli vidjeti kako je to vrijeme ukrašenih, svjetlećih bundeva na svakom koraku. Bundeve obilježavaju jesen, a svoj vrhunac u Americi doživljavaju krajem listopada - barem one ukrasne. No, mjesec dana kasnije, na Dan zahvalnosti, pita od bundeve je, s gastronomske strane, ključan simbol ovog blagdana.
Ona simbolizira blagostanje i obilje, povijesno je povezana s berbom i sezonskim namirnicama, a svako kućanstvo servira ju kao neizostavan desert nakon blagdanske večere.
Osim Dana zahvalnosti, povezuje se s jeseni općenito, od muškatne bundeve, kojih je u jesen obilje, do bogatog okusa začina poput cimeta, muškatnog oraščića, klinčića i đumbira. Nekoć su ovi začini bili skupi i smatrali su se luksuzom, pa je tako i sama pita bila oličenje obilja.
Pita je zaista delicija, prhko tijesto u kombinaciji s gustom i čvrstom, ali ipak lagano kremastom teksturom nadjeva od bundeve, uz aromatične zimske začine koji joj zapravo i daju karakterističan miris i okus. U nastavku pročitajte koji su vam sastojci potrebni za pripremu ove jesenske pite te kako se ona zapravo jednostavno priprema.
Potrebni sastojci
Za prhko tijesto:
- glatko brašno
- maslac
- šećer
- hladna voda
- sol, po želji i malo cimeta za aromu
Za nadjev:
- pire od bundeve (1 muškatna bundeva - manja, valjkastog oblika)
- smeđi šećer
- jaja
- mlijeko
- slatko vrhnje
- začini: cimet, đumbir, muškatni oraščić
- sol
Priprema
Počnite pripremom tijesta: umiješajte brašno, šećer i sol te na kockice narezan, hladan maslac. Ako ne koristite procesor za hranu (koji od prhkog tijesta za čas može napraviti teksturu koja je potrebna) - umijesite rukama. Postepeno dodajte hladnu vodu i neka tijesto postane mrvičasto. Nemojte ga previše mijesiti kako se maslac ne bi istopio. Dlanovima skupite tijesto, brzinski ga formirajte u disk, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
Ako već nemate spreman pire od bundeve, evo kako da ga napravite. Bundevu prepolovite po dužini kako biste dobili dvije duguljaste polovice. Žlicom ih izdubite (izvadite koštice) pa stavite na papir za pečenje i u pećnicu. Bundeva će na visokoj temperaturi omekšati, pa ju izvadite i ostavite da se prohladi. Ogulite koru, a meso možete usitniti štapnim mikserom - i to je to, imate pire.
Sada pripremite nadjev. Miksajte šećer i jaja dok ne dobijete kremastu, pjenastu teksturu. Dodajte začine i pire od bundeve pa kratko miksajte. Na kraju dodajte mlijeko i slatko vrhnje koje možete umiješati špatulom. Razvaljajte tijesto pa ga formirajte u kalupu. Izbodite ga vilicom, a predlažemo i da ga prije pečenja pite nakratko stavite peći samo - prekrijte ga papirom za pečenje u kojemu su grah ili riža, kako bi držalo formu. Na ovaj način dno tijesta neće ostati sirovo, a i potrebno mu je dulje vrijeme pečenja nego nadjevu.
Zatim izlijte nadjev na tijesto i ispecite pitu. Pita je gotova kad se nadjev zgusne i lagano stvrdne, a važno je da su okviri pite čvrsti - sredina će se stvrdnuti kad se ohladi.
Cijeli recept s točnim mjerama pogledajte ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati