Pileći file vam ispada suh i bezličan? U rižotima i umacima pripazite na neke stvari
![Pileći file vam ispada suh i bezličan? U rižotima i umacima pripazite na neke stvari](https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/3f0c1523-7ecc-4935-954b-245fe2987490.jpg?width=765&height=414)
VIKENDOM volimo neka jednostavna jela, a favorit su nam ona u kojima možemo iskoristiti ono što imamo u hladnjaku. Najbolje takve kombinacije su razna rižota ili jela s tjesteninom, gdje možemo eksperimentirati s umacima. Za njih se često koristi meso poput pilećeg filea - koji je važno znati dobro pripremiti, jer ima tendenciju biti suh nakon pečenja.
Iako je za ovakva jela najbolje koristiti meso batka ili zabatka koje je sočnije, masnije i mekše - nećete pogriješiti niti s fileom. Važno ga je samo tretirati pravilno kako bi sačuvalo svu svoju sočnost.
<< Recept za piletinu Francese
Mariniranje, rezanje na komadiće i podlijevanje temeljcem
Pileća prsa narežite na tanke trakice ili kockice - manji komadići brže se kuhaju i ostaju sočni. Meso možete marinirati 15-30 minuta u maslinovom ulju, limunovom soku, jogurtu ili mlijeku, što pomaže zadržavanju vlage.
Koristite tavu s debljim dnom i zagrijte ju na srednje jakoj vatri. Dodajte malo ulja ili maslaca i pržite kratko (1-2 minute po strani) - ne treba ga potpuno ispeći, jer će se dalje kuhati u rižotu ili umaku. Nemojte pretrpavati tavu - meso treba imati prostora kako bi se lijepo karameliziralo.
Nakon kratkog prženja dodajte meso u umak ili rižoto pred kraj kuhanja, kako bi se nježno završilo u toploj tekućini. Ako radite rižoto, možete pileći temeljac dodavati postepeno i pustiti meso da upije okuse. Za umake, dodavanje vrhnja, maslaca ili parmezana na kraju dodatno poboljšava sočnost.
Ako pržite veće komade piletine (cijela prsa), ostavite ih da odmore 5 minuta prije rezanja, kako bi se sokovi ravnomjerno rasporedili.
![](/Content/img/loader_40px.gif)
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati