Šljivopita je kolač koji peče cijela regija: Bez valjanja tijesta, sočan, savršen

NE ZNAMO jeste li ikad čuli za šljivopitu. Riječ je o prhkoj piti sa šljivama koja je jako jednostavna za pripremu da se čak ni tijesto ne mijesi niti valja.
"Šljivopita je jedan vrhunski brzinski kolač koji sam ja, kad sam ga otkrila, radila 3 puta u 7 dana", piše naša čitateljica Aleksandra na čijem smo profilu na Index Receptima i pronašli recept.
Što vam treba?
200 g maslaca, 1 čaša šećera, 1 jaje, 3 čaše oštrog brašna, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer, 1 prstohvat soli te 500 g svježih šljiva.
Kako se priprema
Prvo radite tijesto. U većoj zdjeli zamutite 3 čaše brašna. Dodajte vanilin šećer i prašak za pecivo i 100 grama šećera (oduzmete od one čaše koju ste pripremili). Zatim u smjesu dodajte prstohvat soli i naribajte 200 grama maslaca. Smjesa koju izradite rukama neće biti kompaktna već izlomljena i takva i treba biti.
Idemo na nadjev i slaganje. Šljive prerežite na pola i izvadite ih koštice i dodajte im malo šumskog voća (po želji). Tijesto podijelite u 2 hrpe. Jedan dio stavite na dno protvana. Potom po tome poredajte šljive + šumsko voće.
Pošećerite po vrhu po ukusu. Osobno volim malo kiselije pa sa šećerom ne pretjerujem. Ostatke tijesta rasporedite po vrhu. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 30 do 40 minuta.
Cijeli recept možete pronaći i na ovom linku.
