Svi traže recept za ovaj juneći rižoto s vrganjima, imamo ga: "Ovo izgleda divno"
SEZONA je vrganja, omiljene namirnice koju, unatoč visokoj cijeni na tržnicama, volimo uvrstiti u naš jesenski meni. Postoji hrpa jela s vrganjima koja jedva čekamo ponovno napraviti (neka od njih izdvojili smo ovdje), a recept za jedno takvo jelo pronašli smo i na Facebooku.
Naša čitateljica Marina Gašpar Prskalo je u grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? objavila jelo koje je napravila za ručak - juneći rižoto s vrganjima. "Ovo izgleda divno, može recept?" pišu joj u komentare, a ona je podijelila recept za ovo, mnogima omiljeno, jesensko jelo.
Potrebni sastojci
Čitateljica je napisala da sve radi odokativno, a od sastojaka za juneći rižoto s vrganjima koristila je:
- ljutiku
- češnjak
- teleću lopaticu
- sol
- papar
- ružmarin
- rižu
- vino
- vrganje
- maslac
- peršin
- ribanac
Kako se priprema
Na suncokretovom ulju izdinstajte sitno nasjeckane ljutike i češnjak pa na to dodajte teleću lopaticu narezanu na manje kockice. "Ostavila sam na mesu i ono malo masnoće što je bilo, nisam ju skidala", kaže naša čitateljica.
Sve to začinite solju, paprom i s malo ružmarina i dinstajte uz povremeno miješanje, sat vremena na srednjoj temperaturi. "Povremeno sam podlijevala vrućom vodom, jer nisam više imala goveđe juhe koju inače držim u zamrzivaču da imam za ovakve stvari", kaže čitateljica, a vi po izboru možete koristiti ili goveđi temeljac ili vodu.
Pustite da tekućina ispari pa dodajte šalicu i pol riže. Dio tave oslobodite da riža bude direktno na vatri i da se minutu-dvije tostira. Nakon toga sve izmiješajte i miješajte bez prestanka sljedećih 10 do 12 minuta. Zatim dodajte vino, a dalje, kako tekućina hlapi, dodajte pola šalice vruće vode, po potrebi i više. Kada je riža pri kraju, dodajte sjeckane vrganje i kuhajte još pet minuta.
Ugasite vatru, dodajte žlicu maslaca i dobro promiješajte kako bi se sve skupa povezalo i postalo kremasto. "Imala sam jedan krasan vrganj, njega sam izrezala i na maloj tavici odvojeno popržila na malo maslaca oko dvije minute, posolila i popaprila. Kad je rižoto gotov, dodala sam sjeckanog peršina, malo ribanca i gore poslagala šnitice poprženog vrganja", napisala je na kraju čitateljica, a cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati