Švicarski znanstvenici pronašli način da čokoladu učine održivijom
DOBRA vijest za sve ljubitelje čokolade - iako smo već pisali da bi čokolada u idućih 100 godina mogla nestati iz naše prehrane, kako zbog klimatskih promjena, tako i zbog toga što ima veliki ugljični otisak, švicarski su znanstvenici na tragu toga da čokoladu učine održivijom i zdravijom.
Obično se, kako bismo dobili čokoladu, ekstrahiraju samo zrna i pulpa kakaovca, no znanstvenici sa Sveučilišta ETH Zürich otkrili su da se i ljuska kakaovca može koristiti kao zamjena za granulirani šećer.
>> Stručnjaci upozoravaju: Čokolada će nestati iz naše prehrane u sljedećih 100 godina
Nova čokolada s više vlakana i manje zasićenih masti
Prema njihovom novom receptu, od sada bi se za proizvodnju čokolade mogao koristiti i endokarp, unutarnji sloj ljuske kakaa, koji bi se pomiješao s pulpom koja okružuje zrna kakaa, a rezultat bio bi slatki kakaov žele.
Ova nova čokolada zdravija je za nas, tvrde znanstvenici, jer ima veći udio vlakana i smanjeni udio zasićenih masti. Osim toga, novi je recept za čokoladu održiviji i puno bolji za okoliš.
Manji ugljični otisak
Kada bi se čokolada krenula masovno proizvoditi na ovaj način, znanstvenici predviđaju da bi za to trebalo puno manje zemlje, ali i manje kakaovca jer bi se, osim zrna i pulpe kakaovca, sada za proizvodnju čokolade koristio i unutarnji dio ljuske kakaovca. Sve to značilo bi i manji ugljični otisak.
Nova formulacija manje šteti okolišu i na druge načine, budući da koristi dio mahune kakaovca koji bi inače otišao u otpad, a ostala bi samo ljuska koja se može koristiti kao gorivo ili materijal za kompostiranje.
>> Top 10: Ova hrana ima najveći ugljični otisak i najveći utjecaj na okoliš
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati