Tko se sjeća šaumšnita? Taj kremasti kolač s lisnatim nekad je bio hit, imamo recept
![Tko se sjeća šaumšnita? Taj kremasti kolač s lisnatim nekad je bio hit, imamo recept](https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/a52ed592-75fa-4cb0-8eae-b756e242f091.jpg?width=765&height=405)
ŠAUMŠNITE, šampite ili nekako treće - svi mislimo na istu stvar, a to je pjenasta krema od bjelanjaka između dvije kore lisnatog tijesta. Ova je slastica nekad bila megapopularna, a danas je češće srećemo u obliku šaumrola.
No, u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? pronašli smo i ove pahuljaste, slatke kocke, za koje vam u nastavku prenosimo i recept autorice recepta i fotografija Katice Gajić.
Sastojci i priprema
1 lisnato tijesto
10 bjelanjaka
1 dcl vode
2-3 žlice limunovog soka
750g šećera
vanilin šećera koliko hoćete
Ispecite kore od lisnatog tijesta ili čak i biskvit, kako tko voli. Vodu, šećer, vanilin šećer i limunov sok kuhajte 10 minuta na laganoj vatri. Dok se tu kuha, bjelanjke miksajte u čvrsti snijeg.
Skuhanu vruću agdu (šećerni sirup) laganim mlazom ulijevajte u bjelanjke i istodobno miksajte, kad potrošite agdu, miksajte još 20 do 25 minuta da bjelanjci budu jako čvrsti.
"Ja miksam ručno, pošto volim osjetiti čvrstoću bjelanjaka, a možda će nekome trebati i duže miksanje", napominje Katica.
Izmiksanu smjesu stavite na pečenu koru i poravnajte, drugi list lisnatog tijesta narežite na manje kockice i poredajte po bjelanjcima, stavite na hlađenje (najbolje preko noći) i to je to.
"I nadajte se da šećer neće udariti u glavu", zaključuje autorica recepta.
![](/Content/img/loader_40px.gif)
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati