U Botanistu predstavljena francuska vinarija Peyrassol, vuče korijene iz 13. stoljeća
HRVATSKA i Francuska dvije su zemlje koje se mogu pohvaliti bogatom vinogradarskom poviješću. Iako su udaljene i više od tisuću kilometara, sada su bliže jedna drugoj. U zagrebačkom restoranu Botanist predstavljena je višestoljetna vinska priča Peyrassol.
Na manje od sat vremena vožnje od drugog po veličini francuskog grada Marseillea nalazi se imanje i vinarija Commanderie de Peyrassol. Na imanju od gotovo 850 hektara, na kojem prevladavaju vinova loza, hrast i masline, svoj su zajednički dom pronašli vinska bajka i kolekcija umjetnina vlasnika Philippea Austruya.
Njegov nećak Alban Cacaret upravlja ovim imanjem na kojem i živi. Upravo je on, zajedno s Jadrankom Klarić Kumovskom, predstavio svoj rose u kojem se od sada može uživati i u Hrvatskoj.
"Sretni smo što smo došli u Hrvatsku. Upoznati smo s vašom prekrasnom zemljom i njenom bogatom poviješću. Veseli nas što će naše rose vino od sada biti u sinergiji s hrvatskom gastroscenom", rekao je Alban Cacaret neki dan u Botanistu.
Château Peyrassol
Commanderie de Peyrassol osnovali su templari u 13. stoljeću. Smještena je u podnožju masiva Des Maures, gdje se nalazi vinograd Château Peyrassol. Ovaj vinograd proizvodi vrhunska vina u AOP Côtes de Provence, a u Hrvatskoj se mogu pronaći u sustavu zadarske tvrtke Barrel.
Glineno-vapnenačko tlo, prirodni ciklusi, različita izloženost i bogata raznolikost sortiranog grožđa omogućuju vinogradu Château Peyrassol proizvodnju vina koja su certificirana kao organska, autentično provansalska, prepoznata po svojoj velikoj eleganciji. Godine 1204. grof od Provanse Alphonse II. darovao je posjed Redu vitezova templara.
Tada je Peyrassol postao jedan od mnogih templarskih zapovjedništava u Provansi. Život vojnika-redovnika bio je isprekidan molitvama, vojnom obukom, melioracijom, prikupljanjem poreza i dočekivanjem hodočasnika na putu u Svetu Zemlju.
Vinograd je bio dio ove polikulture
Proizvodilo se vino, koje još nije bilo ružičasto, čiji se tragovi mogu pronaći u pergamentu iz 1256. koji se čuva u Marseilleu. Vinovi nasadi nalaze se na nadmorskoj visini od 220 do 350 metara. Idealni su uvjeti za zdrav temperaturni raspon tijekom vrućih ljetnih mjeseci.
Imanje od 850 hektara okruženo je tipično južnjačkom vegetacijom. Identificirane su čak 63 parcele čija je obrada i konačna proizvodnja individualizirana tijekom procesa proizvodnje vina. Zatim je odabrana ili posađena idealna sorta grožđa za svaku parcelu. Trinaest različitih sorti grožđa prisutno je u Château Peyrassolu.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati