Vlasnik zagrebačkog Vinceka tvrdi kako se jedan kolač proda u više od 300.000 komada
UVIJEK popularne kremšnite još su sredinom 20. stoljeća dobile svoju "sestru" - zagrebačku kremšnitu. Dok su klasične, samoborske kremšnite kolač koji se navelike pripremao kod kuće, zagrebačke su oduvijek bile više rezervirane za slastičarsku ponudu.
Razlika između ova dva kolača je u teksturi i slojevima, a najprepoznatljivija razlika je dodatak čokoladnog sloja na vrhu kolača. Zagrebačke kremšnite imaju bogatiji, kremasti nadjev i dodatak šlaga, na koji se prelijeva čokoladna glazura.
Iako točno porijeklo nije u potpunosti dokumentirano, smatra se kako su nastale u Zagrebu sredinom 20. stoljeća, kada se u slastičarnicama eksperimentiralo s različitim varijantama klasične kremšnite. Vlasnik kultnog zagrebačkog Vinceka pak tvrdi kako ju je upravo on izmislio te kako ih godišnje proda više od 300.000 komada.
Iako zagrebačke kremšnite nisu postale simbol poput samoborskih, uvijek su se smatrale elegantnijom verzijom koja odgovara gradskoj slastičarskoj tradiciji. Ako se i vi zaželite pravog retro zalogaja, evo recepta - sigurni smo da će u njima uživati i nove generacije.
Potrebni sastojci:
- lisnato tijesto.
Za kremu:
- jaja
- glatko brašno
- kukuruzni škrob
- šećer
- vanilin šećer
- mlijeko.
Za šlag:
- slatko vrhnje
- šećer.
Za čokoladnu glazuru:
- tamna čokolada
- maslac.
Kako se priprema
Razvaljajte tijesto pa ga kratko stavite u pećnicu. Istucite bjelanjke, a žutanjke pomiješajte sa šećerom i izmiksajte. Dodajte im malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite na laganu vatru. U žumanjke dodajte i brašno sa škrobom i miješajte dok ne nestanu grudice. Smjesu ulijte u lonac s mlijekom i miješajte dok se krema još kratko kuha. U još toplu smjesu umiješajte bjelanjke pa sve prelijte preko pečene kore.
Izmiksajte šlag pa ga rasporedite po cijeloj površini kreme. Otopite čokoladu pa prelijte glazuru preko šlaga i sve dobro ohladite.
Detaljan recept pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati