Probala sam limunski detoks: Treći dan glad je nestala, a ludilo krenulo
MOJSIJE, Isus i Buda navodno su postili četrdeset dana u pustinji. Zahvaljujući Muhamedu, muslimani i danas poste za vrijeme ramazana, a već to je dovoljno za zaključiti da post i nije tako nevažna stvar.
U novije vrijeme, pogotovo u svijetu joge, duhovnosti i self-helpa, hrana je općeprihvaćena opsesija. Ako se o čemu priča, onda je to o vegetarijanskoj i veganskoj prehrani, a na cijeni su i oni koji ne jedu apsolutno ništa. Ako su pak u pitanju malo žešći slučajevi probuđenih duša, post je jedna od top pet tema, a iskustva doživljena prilikom posta najčešće zvuče kao scene iz Ratova zvijezda ili Gospodara prstenova. Sve to može zvučati kao hipijevsko bajanje, no oni koji za sve trebaju solidni dokaz, lako će ga pronaći u različitim znanstvenim istraživanjima. U svakom slučaju, ovo nije jedan od tekstova kojim vas nagovaramo na gladovanje, već fragment mog osobnog iskustva.
Ako stalno nešto jedemo, tijelo troši 80 posto energije na probavu i ne stiže odrađivati druge važne funkcije, a to je samo jedan od razloga zašto se sve češće preporučuje post. Mnogima se to može činiti kao nemoguća misija.
Nekoć sam i ja sebe smatrala idealnom kandidatkinjom za reklamu "Kad si gladan nisi svoj" jer me pad šećera u organizmu automatski prebacuje u mod troglavog čudovišta. Samim tim pokušaj posta činio mi se kao velika ugroza za moju okolinu. Stoga sam prvi pokušaj odlučila napraviti usred kolovoza kad u Zagrebu nije bilo žive duše.
Znatiželja spojena sa željom da smanjim broj donjeg dijela kupaćeg kostima nije mi dala mira pa sam odlučila isprobati takozvani petodnevni limunski detoks. To je detoksikacijski program koji je još '40-ih godina prošlog stoljeća osmislio Stanley Burroughs pod nazivom "The Master Cleanser", a današnja verzija objavljena je 1976. godine. Prema autoru originalnog programa, limun dijeta čisti organizam od toksina nakupljenih tijekom godina, vraća vitalnost i podiže razinu energije.
Ovaj detoks se sastoji od pijenja limunovog soka začinjenog kajenskim paprom i javorovim sirupom. Limunska kiselina ima sposobnost sagorijevanja masti i ubrzava metabolizam. Vlakna čine oko 4,5 posto mase svakog limuna te sprječavaju glad. Javorov sirup osigurava energiju iz šećera te pojedine vitamine i minerale, dok kajenski papar potiče razgradnju sluzi u tijelu. Smije se popiti do 12 čaša dnevno, a sva druga hrana se izbjegava.
Moj prvi dan je trajao četiri dana jer bih redovito u vrijeme ručka posustala. Nekim čudom jednog dana mi je ipak pošlo za rukom preživjeti samo na limunovu soku. Bila je to neopisiva muka i nervoza, no nekako sam dočekala večer, a to je vrijeme kada se uz sok treba popiti planinski čaj čije sam djelovanje spoznala tek sljedeće jutro.
Djelovanje planinskog čaja se očituje desetak sati nakon uzimanja tako da vas prvo dobro zgrči, a onda slijedi trčanje do WC-a. Uz večernji čaj u paketu ide i jutarnje pijenje vode sa solju natašte. Dakle čim se probudite, na silu u sebe ulijete čašu vode sa solju i onda s gorkim okusom u ustima i mukicom u želucu ostanete ležati sve dok vas ne potjera.
Nakon jutarnjeg probavnog masakra, čaša uobičajenog soka od limuna se čini kao gastro spektakl. Želudac se već pomalo stisnuo, a glad je manja.
Treći dan se ni ne želite probuditi kad se sjetite da vas čeka još jedna čaša soli i vode, zatim nova tura grčeva i trčkaranja do WC-a. Trbuh se stisnuo kao da ga nikad nije ni bilo, lagana u polubunilu skakućem po kući, a na licu osmijeh masovnog ubojice. Glad je nestala, a ludilo krenulo. Obuzela me neopisiva sreća, premda izgladnjela, puna sam energije, glad više ni ne osjećam. Što je to uostalom hrana? Čini vam se da biste ovako mogli do kraja života. Ne samo što se osjećam mršavo i sretno već imam snage i vježbati. Doslovno lebdim nad prostirkom za jogu i mislim da sve to sanjam.
Četvrti dan slana voda sama klizi niz grlo, a zatim u jednakom obliku i van iz tijela. Umjesto trbuščića imam udubinu i pogled iz tuđe glave. Više me ne dira ni što konstantno plahutam u memljivoj izmaglici. Život je lijep, no tlak mi je nizak. U svakom slučaju najbolje ga je provesti u horizontali i daleko od ljudi. Tako ćete se barem osigurati od potpuno bespotrebnog nekontroliranog ispada koji se dogodio ne sjećate se ni sami zbog čega, ali se dogodio i ljudi su vas čudno gledali. Dakle, kauč, filmić, dekica i pravi se da te nema.
Peti dan obavljam automatski sve po proceduri i već si u glavi slažem listu jela kojima ću se častiti od sutra. Vjerujte, u tom trenutku vam se i voda u kojoj se kuhala blitva čini kao gastro doživljaj. No baš zbog toga što znate da je zadnji dan, može vam biti iznimno teško držati se podalje od hrane. Iz vlastitog iskustva mogu samo reći da je najbolje ne ići tamo gdje ima bilo kakve hrane.
Intermittent Fasting ili "IF"
Nakon posta preporučuje se postepen povratak normalnoj hrani, odnosno da prvih nekoliko dana jedete juhice i dijetnu hranu. Ovaj detoks se može prakticirati i više od pet dana, a da budem iskrena, ako dogurate do petog, još ova dva dodatna vam neće biti velik problem. Budite također spremni da ćete naići i na teorije i istraživanja koja govore o tome kako nije zdravo gladovati, baš kao i na prijatelje te članove obitelji koji će vas čudno gledati - jedni zbog brige, a drugi najčešće zbog ljubomore.
Prema jednom istraživanju, tijelo tek kad nije zauzeto neprestanom probavom hrane može raditi na detoksifikaciji i regeneraciji stanica, što je vrlo važno za sačuvati dobro zdravlje. Mnogi svjetski stručnjaci također preporučuju povremeni post, odnosno Intermittent Fasting ili "IF".
Ako niste za radikalna rješenja, dobro je znati otkriće za koje je 2016. godine japanski znanstvenik Yoshinori Ohsumi dobio Nobelovu nagradu. Naime, on je otkrio autofagiju, način na koji tijelo razgrađuje i reciklira stanične komponente. Njegovo istraživanje je pokazalo da ako neko vrijeme gladujemo, stanice za to vrijeme prerađuju sve staro i nepotrebno i podmlađuju se.
Istraživanja provedena 2017. godine su pak pokazala da su oni koji jedu u periodu između 8 i 22 sata manje zdravi od onih koji jedu između 8 i 14 sati. Što je taj period manji, smanjuju se dnevne oscilacije gladi i povećava sagorijevanje masti tijekom noćnih sati.
Strpljenje je vrlina koju ćete itekako trebati odlučite li se postiti
Budući da nas od ideje posta najčešće odbija strah da ćemo cijelo vrijeme biti gladni i nepodnošljivo nervozni, dobro je znati da se hormon gladi najviše oslobađa oko 8, 13 i 19 sati. Bez obzira na to jeste li jeli ili samo popili čaj, nakon dva sata od svakog vrhunca taj val prolazi, a ako često jedete, osjećaj gladi postaje jači.
Mnogi također preporučuju jednodnevni post, a često ga se veže i uz mjesečeve mijene, a opcija je i metoda 5:2 prema kojoj se dva dana u tjednu smanji unos hrane.
Također, ne treba zaboraviti da se post preporučuje raditi u prelaznim godišnjim dobima i to iz više razloga. Među ostalim, tijelo treba hranu i da bi se zagrijalo pa živjeti na limunovom soku dok god je temperatura ispod 15 celzijevaca baš i nije ugodno. Stoga se strpite još koji dan jer strpljenje je ionako vrlina koju ćete itekako trebati odlučite li se postiti.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati