Ovo je pet razloga zbog kojih biste češće trebali jesti mladi luk
MLADI luk često se naziva vjesnikom proljeća. Pripada porodici Allium kao i druge poznate vrste luka - crveni luk, češnjak, poriluk i vlasac.
Njegov uzgoj počeo je još prije pet tisuća godina na području središnje Azije i smatra se jednom od prvih poljoprivrednih kultura na svijetu.
Ovo je pet razloga zašto bismo ga češće trebali jesti.
Štiti srce i krvožilni sustav
Tvari u mladom luku pospješuju cirkulaciju, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka te preveniraju začepljenje krvnih žila i trombozu. Mladi je luk pun antioksidansa koji štiti stanice u tijelu od oštećenja izazvanih djelovanjem slobodnih radikala. Uz to, mladi luk održava krvni tlak u granicama normale.
Čuva zdravlje očiju
Štiti od upala i smanjuje rizik od bolesti mrežnice. Sadrži vitamin A koji je važan za proizvodnju proteina u očima i zaslužan je za dobar vid. Ljudi kojima nedostaje ovaj vitamin, mogu patiti od noćnog sljepila i drugih poremećaja. Redovita konzumacija ove namirnice može zaštititi stanice oka od oštećenja i prevenirati pojavu makularne degeneracije, tvrde stručnjaci sa Sveučilišta Maryland Medical Center.
Štiti kosti i zube
Mladi luk obiluje vitaminima C i K koji su dobri za zaštitu kostiju. Samo jedan luk sadrži oko 20 posto preporučene doze vitamina K i oko 2 posto vitamina C. I jedan i drugi važni su za gustoću i čvrstoću kostiju. Mladi luk sadrži i fluor, mineral koji pridonosi dobrom zdravlju kostiju i zubi.
Snižava kolesterol
Ljudi često griješe kad zeleni dio luka bace umjesto da ga pojedu. Osim što snižava razinu lošeg kolesterola u krvi, pomaže i u reguliranju razine šećera.
Pridonosi mladolikom izgledu
Pomaže tijelu u proizvodnji kolagena koji je važan za lijepu, zdravu i zategnutu kožu te potiče rast kose.
Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Dermatology, redovita primjena soka od luka na vlasištu dat će pozitivne rezultate već u roku od mjesec dana.
Istisnite što je moguće više soka iz stabljike luka, nanesite ga na vlasište te masirajte nekoliko minuta. Ostavite da odstoji oko pola sata, a zatim kosu operite šamponom.