Šest vrsta povrća bogatih proteinima koje mogu pomoći u izgradnji mišića
REDOVITA konzumacija određenog povrća u prehrani može pomoći kod izgradnje mišića. Iako povrće nema proteina kao što, primjerice, ima meso, ako pazite koliko makronutrijenata unosite u organizam, baš svaki gram se računa. Većina ljudi treba jesti najmanje 20 grama proteina po obroku, a uključivanje različitih izvora proteina dobar je način za postizanje tog cilja.
Krumpir
Ovaj škrobni gomolj poznat je po tome što je pun ugljikohidrata, ali ima i jedan od najvećih udjela proteina među svim vrstama povrća. Srednji bijeli krumpir ima četiri grama proteina, kalij, vitamin C i vlakna. Neka istraživanja pokazuju da je koristan i za zdravlje srca, crijeva, pa čak i kontrolu apetita, prenosi Today.
Dodavanje pečenog krumpira svakom obroku izvrstan je način za povećanje unosa proteina biljnog porijekla. Krumpir možete upotrijebiti i kao sredstvo za punjenje sastojcima bogatim proteinima, poput nasjeckane piletine, crnog graha ili sira.
Brokula
Brokula je jedna od najpopularnijih vrsta povrća i jako je zdrava. Kombinacija vlakana i proteina čini ovo povrće iz porodice krstašica zasitnim sastojkom u obrocima. Brojni su načini korištenja brokule; može se ispeći u pećnici i poslužiti uz glavno jelo, ali i koristiti u juhama te salatama. Kako prenosi Today, jedna šalica nasjeckane brokule ima tri grama proteina.
Prokulice
Prokulice ljudi najčešće ili vole ili ne vole, ali su one povrće koje će prehrani dodati nešto proteina. Prokulice sadrže mnogo hranjivih tvari, poput vitamina C i vitamina K, vlakna, antioksidanse i druge hranjive biljne spojeve. Jedna šalica prokulica sadrži tri grama proteina, a mogu se konzumirati u ukusnoj salati ili ispeći u pećnici kao prilog uz ukusan ručak.
Šparoge
Slično kao s prokulicama, šparoge su povrće koje ljudi najčešće vole ili ne mogu ni pomisliti jesti. One su povrće bogato vitaminom A, folatom i vlaknima, s malo proteina. Vitamin A važan je dio cjelokupnog zdravlja očiju, a folat ima važnu ulogu u razvoju fetusa i zdravoj trudnoći, prenosi Today. Količina proteina jednaka je onoj za prokulice; jedna šalica šparoga ima tri grama proteina.
Artičoke
Artičoke možda nisu na vašem svakodnevnom meniju, ali biste ih možda trebali češće konzumirati u prehrani. Bogate su prebiotičkim vlaknima koja potiču rast dobrih bakterija u crijevima, a također utječu na dobar imunitet i zdravlje mozga. Jedna srednje velika artičoka ima četiri grama proteina, a kako prenosi Today, vrlo ih je ukusno pripremiti u kombinaciji s piletinom u umaku od sira.
Kukuruz
Kukuruz sadrži proteine i vlakna, dvije hranjive tvari koje će vas zasititi. Odličan je način da se zadovolji potreba za slatkim bez jedenja slatkiša, a može se pripremiti na jako puno načina i kombinacija. Jedan kukuruz srednje veličine ima tri grama proteina.
Svih šest vrsta povrća još se mogu kombinirati s namirnicama poput graha, cjelovitih žitarica, voća, povrća ili orašastih plodova kako bi se dodatno povećao unos proteina i zamijenili neki životinjski proizvodi u prehrani.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati