Pogačice s čvarcima starinsko su jelo koje obožavamo i danas, imamo super recept
POGAČICE s čvarcima ili, kako ih mnogi nazivaju - čvarkuše, izvana su hrskave, a iznutra mekane i savršena su grickalica za ljubitelje čvaraka. Kao stvorene su za hladnije dane, kada ih najviše i radimo, a s obzirom na to da nam stiže sezona čvaraka, pravo je vrijeme da si spremite jedan ovakav recept.
Na ovaj smo recept za pogačice s čvarcima naišli u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?, a podijelila ga je naša čitateljica Maja Zajec. Evo kako ih ona priprema.
Potrebni sastojci
Glavni sastojak ovih pogačica svakako su čvarci, a osim njih, za njihovu će vam pripremu biti potrebni i:
- glatko brašno
- sol
- papar
- šećer
- kvasac
- mlijeko
- jogurt
- jaja
- mast.
Kako se pripremaju
Uzmite jednu trećinu od ukupne količine mlijeka, žlicu brašna, žlicu šećera i kvasac, promiješajte i ostavite da se kvasac aktivira. U drugoj zdjeli pomiješajte jaja, sol, preostalo mlijeko i jogurt. Dodajte aktivirani kvasac i miksajte nastavkom za tijesto, otprilike 10 minuta. Radnu površinu pobrašnite i na njoj rukama premijesite tijesto pa ga pokrijte krpom. Ostavite da se podupla, otprilike sat vremena.
Sastojke za nadjev usitnite u blenderu, a ako su čvarci presuhi, u nadjev dodajte i žlicu masti. Tijesto premijesite i razvaljajte, a zatim polovicu tijesta premažite trećinom nadjeva. Tijesto preklopite na pola pa na trećine i ostavite da stoji 15 minuta. Tijesto ponovno razvaljajte, polovicu premažite drugom trećinom nadjeva, preklopite, ostavite da odstoji i ponovite isti postupak još jednom, dok ne potrošite sav nadjev.
Tijesto razvaljajte pa čašom ili kalupom formirajte okrugle pogačice, koje ćete zatim poslagati na lim za pečenje. Pokrijte ih krpom i ostavite da se dižu još 20-ak minuta. Pogačice premažite jajetom i pecite 20 do 25 minuta na 180 stupnjeva.
Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.