Post i nemrs na Pepelnicu: Što se sve smije jesti za prvi dan korizme?

PEPELNICA ili Čista srijeda prvi je dan korizme, koja označava vrijeme posta i pokore u kršćanskoj tradiciji. Čista srijeda ujedno je dan posta i nemrsa, a razlika između posta i nemrsa leži u njihovoj svrsi, načinu prakticiranja i vrsti restrikcija koje uključuju.
Razlika između posta i nemrsa
Post je religiozni ili duhovni čin suzdržavanja od hrane (ili određenih vrsta hrane) kako bi se osoba posvetila molitvi, pokori i duhovnom čišćenju. Post može značiti potpuno suzdržavanje od hrane ili suzdržavanje od određenih vrsta hrane (primjerice mesa ili mliječnih proizvoda).
Post može biti i duhovni čin odricanja od nečega (poput alkohola, duhana i sličnog) radi duhovnog rasta, a svaki vjernik od navršene 18. do započete 60. godine dužan je održavati post dva dana u godini, na Pepelnicu ili Čistu srijedu i na Veliki petak. Na dan posta dopušten je jedan obrok do sita i dva manja međuobroka.
Nemrs je specifičan oblik posta u kojem se ljudi suzdržavaju od jedenja mesa, ali ne nužno i od drugih vrsta hrane. U kršćanskoj tradiciji, nemrs se obično prakticira na određene dane, kao što su Pepelnica, Veliki petak ili petkom tijekom Korizme.
Tijekom nemrsa, vjernici ne jedu meso (govedinu, svinjetinu, piletinu), ali mogu jesti druge namirnice poput ribe, jaja, mliječnih proizvoda, povrća i žitarica. Svi katolici od svoje 14. godine dužni su petkom ne mrsiti, odnosno suzdržavati se od konzumiranja mesa toplokrvnih životinja i mesnih prerađevina.
Ukratko, post može biti širi pojam, uključujući uzdržavanje od svih vrsta hrane ili samo određenih vrsta hrane, a nemrs se odnosi na suzdržavanje od jedenja mesa, ali ne nužno od drugih namirnica.
Što se jede na Čistu srijedu?
Na Pepelnicu ili Čistu srijedu, koja označava početak korizme u kršćanskoj tradiciji, obično se jede hrana koja je jednostavna, skromna i bez mesa. To je dan pokore i posta, pa mnogi vjernici na taj dan prakticiraju post i suzdržavanje od bogatih jela.
Budući da se na Pepelnicu ne jede meso, riba je često glavni izbor, a može biti pripremljena na razne načine. Osim ribe, na dan Pepelnice često se pripremaju i lagane juhe, često povrtne ili na bazi ribe, a uobičajen obrok su i tjestenine s jednostavnim umacima, poput umaka od rajčice.
Povrtne salate ili kuhano povrće također mogu biti dio obroka, jer se na ovaj dan naglasak stavlja na jednostavne i lakše obroke, može se jesti i kruh, a ako se uživa u slasticama, to su uglavnom posne slastice, pripremljene bez mliječnih proizvoda i jaja.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati