Pričali smo s Johnom koji je u Zagreb doveo bagelse: "Ćevapi bi u Americi bili hit"
NEDAVNO je u centru Zagreba, na adresi Vlaška 12, otvoren Brooklyn Bagel Co., lokal koji nudi originalne američke bagelse, baš onakve kakve možete probati u New Yorku. Zamisao je to Njujorčanina Johna Kenta Peppera, koji je američku adresu prije šest godina zamijenio hrvatskom.
John je 2019. godine, nedugo nakon preseljenja u Hrvatsku, u Splitu otvorio tri Brooklyn Bagel Co. poslovnice, a sada je red došao i na Zagreb. S Johnom smo kratko popričali, a otkrio nam je kakav mu je život u Hrvatskoj, što mu iz SAD-a najviše nedostaje i, ono najvažnije, kakve sve bagelse radi.
Mnogi sanjaju američki san, on i supruga sanjali su hrvatski san
John i njegova supruga Katherine iz New Yorka su se preselili na Brač, a otkrio nam je i kako su došli na tu ideju. "Moja je supruga imala vinoteku u New Yorku i bila je jedna od rijetkih koja je prodavala hrvatska vina. Oduvijek smo željeli živjeti u Europi, a njezina putovanja u Hrvatsku kako bi posjetila vinarije navela su nas na razmišljanje da se preselimo ovamo", započinje on naš razgovor.
Iako je New York, priznaje, nevjerojatno mjesto, nakon godina užurbanog načina života tijekom kojih su samo jurili, on i supruga bili su spremni usporiti. Kaže da iznimno cijene ravnotežu između posla i privatnog života u Hrvatskoj i da život ovdje ne može biti divniji.
Ipak, jedino što mu je nedostajalo iz SAD-a, kaže, bili su bagelsi. "Nedostajao mi je moj omiljeni doručak, bagel sendvič sa slaninom, jajima i sirom. Probao sam neke 'bagelse' kojih već ima u Hrvatskoj, ali to je najobičniji kruh s rupom u sredini. Pravi bagel je malo žilaviji, ali mekan te se prije pečenja kuha u vodi", kaže nam on.
Nedostajali su mu američki bagelsi
Upravo zato je i došao na ideju da na hrvatsko tržište dovede prave, američke bagelse. To mu nije teško palo jer, iako je prije radio u oglašavanju, iz hobija je pekao kruh i razna peciva pa je znao odakle krenuti - od dobrih i kvalitetnih bagel peciva.
Svaki bagel u Brooklyn Bagel Co. lokalu svježe je napravljen, a u ponudi imaju osam sendviča - sa slaninom, jajima i sirom, s lososom i krem sirom, talijanski s mortadelom i mozzarellom, sa šunkom i sirom, s purećom salamom, s mortadelom, s gljivama, ali i onaj veganski.
Cijene sendviča kreću se od 4.75 do 7.50, koliko košta onaj najskuplji, s lososom, a odabrati možete i običan bagel sa šmirom, autentičnim kremastim sirnim namazom, koji košta 3.50 eura. Tu možete birati između klasičnog i veganskog namaza te onog s mladim lukom, sa smokvom i medom ili s lososom, a od bagel peciva možete odabrati klasično, sa sezamom, makom, češnjakom ili lukom.
"Slanina, jaje i sir je naša daleko najpopularnija opcija, kao što i treba biti jer je nevjerojatno ukusna", kaže nam John, koji i sam obožava tu kombinaciju, a dodaje da u ponudi imaju i slatke bagelse - s maslacem za 3 eura, s čokoladom i bananom, s maslacem i džemom te Snickers bagel, koji koštaju 3.99 eura.
Oduševio ih je brudet, a misle da bi ćevapi u Americi mogli biti hit
Iako obožava bagelse, ne krije koliko je njega i suprugu oduševila hrvatska hrana. "Supruga i ja posebno uživamo u brudetu. Često ga kuhamo kod kuće, a za nekih 10 godina mogao bi biti gotovo jednako dobar kao onaj od naših starijih susjeda. Osim toga, mislim da bi ćevapi mogli biti veliki hit u New Yorku", smatra John.
Sviđa mu se i to što je gastroscena u Hrvatskoj dosta porasla u posljednjih nekoliko godina i u tom pogledu postaje slična američkoj.
"Amerika ima mnogo veći izbor različitih svjetskih kuhinja, ali nevjerojatno je koliko je foodie scena u Hrvatskoj porasla u posljednjih nekoliko godina. Mislim da je posebno uzbudljivo vrijeme za jesti vani i istraživati nove mogućnosti", zaključuje John, koji je i sam sada dio hrvatske gastroscene, a nakon otvorenja prvog zagrebačkog Brooklyn Bagel Co. lokala, za kraj nam je otkrio da na tome ne planira stati.