Svi kuhaju ciklu, no pečena cikla s medom je nešto posebno. Imamo recept
CIKLA je poznata po svom zemljanom okusu zbog kojeg je mnogi ne vole, no uz ovaj recept postaje slatka i mekana zahvaljujući medu i limunovom soku. Iako je ljudi uglavnom kuhaju pa kisele, cikla se može pripremiti i na mnoge druge načine, a pečena cikla s medom samo je jedan od njih.
>> Postoji opravdan razlog zašto neki ljudi ne podnose okus cikle
Prvo pripremite ciklu
Ciklu je prije pečenja potrebno oguliti, no valja imati na umu da pušta boju pa je poželjno da koristite rukavice i neko posuđe koje ćete kasnije lako oprati, poput plastične daske za rezanje i metalnog posuđa.
Također, provjerite je li cikla narezana na komade iste veličine kako bi se ravnomjerno ispekla, a prije pečenja dobro zagrijte lim za pečenje na kojem ćete peći ciklu kako bi se što prije ispekla.
Recept za pečenu ciklu s medom
Za ovaj obrok za šest osoba trebat će vam malo više od pola sata, a od sastojaka pripremite oko 900 g cikle koju ste prethodno ogulili, prepolovili i narezali na manje komade, dvije žlice repičinog ulja, dvije žlice meda, dvije žlice soka od limuna te malo soli i papra.
Pećnicu prvo zagrijte na 220 stupnjeva, a zatim u zdjeli pomiješajte ulje, sol i papar. U tu mješavinu dodajte ciklu, dobro promiješajte, a ciklu zatim prebacite na vrući lim za pečenje i pecite dok ne omekša 20 do 25 minuta.
Izvadite iz pećnice i pokapajte medom i limunovim sokom pa dobro promiješajte. Nastavite peći dok ne omekša, još oko pet minuta. Pečenu ciklu s medom možete poslužiti kao prilog uz pečenje po izboru.
>> Kako pripremiti ciklu da bude ukusna i najvećim hejterima