Torta s jagodama oduševila je ljude na Fejsu, imamo recept čitateljice Lidije
U FACEBOOK grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? sve je oduševila ova torta s jagodama prigodnog naziva - Jagodica Bobica. Riječ je o kremastoj torti s biskvitom i preljevom od jagoda, a naša čitateljica Lidija Vulić-Ćurić podijelila je i recept za ovu svoju tortu.
Od sastojaka za biskvit bit će vam potrebno:
- 2 jaja
- prstohvat soli
- 60 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 50 g glatkog brašna
- 25 g gustina
- 1 žlica ulja
Od sastojaka za kremu bit će vam potrebno:
- 400 ml mlijeka
- 120 ml vrhnja za šlag
- 130 g šećera
- 4 žumanjka
- 20 g gustina
- 1 vanilin šećer
- 400 ml umućenog vrhnja za šlag
- 1 vrećica želatine + 4 žlice vode
Od sastojaka za preljev bit će vam potrebno:
- 200 g jagoda
- 3 žlice šećera
- 1 žlica limunovog soka
- 1 žlica gustina
- 2 žlice vode
Prvo ćete napraviti kremu - u lonac stavite mlijeko, vrhnje za šlag, šećer, žumanjke, gustin i vanilin šećer i kuhajte kao puding. Kuhajte dvije minute, a zatim prekrijte folijom i ostavite da se ohladi (da bude mlako).
Zatim kreće izrada biskvita. Pjenasto umutite jaja, sol i šećer, a zatim dodajte vanilin šećer te brašno i gustin. Na kraju dodajte ulje. Smjesu ulijte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite 15 minuta na 180 stupnjeva. Gotov biskvit ohladite i stavite ga u kalup pa poredajte jagode izrezane na polovice.
Za ostatak kreme umutite preostalo slatko vrhnje, pomiješajte ga s rastopljenom želatinom pa dodajte prvi dio kreme. Kremu zatim rasporedite preko jagoda koje ste složili na biskvit i ostavite da se torta ohladi preko noći.
Idući dan napravite preljev. U zdjelu stavite jagode, šećer i limunov sok pa lagano prokuhajte i ispasirajte jagode. U to dodajte gustin pomiješan s vodom, ohladite, a zatim prelijte preko ohlađene torte i ostavite da se stegne u hladnjaku.