Znate li što je zapravo konjac brašno, od kojeg se radi bezglutenska tjestenina?
AKO NE PODNOSITE gluten, onda ste sigurno čuli za tjesteninu od konjac brašna, koja se može pronaći u nekoliko trgovina specijaliziranih za zdravu prehranu, no što je zapravo konjac brašno?
Konjac brašno dobiva se od korijena istoimenog povrća koje raste u dijelovima Azije, a koje se već stoljećima koristi u japanskoj kuhinji. Brašno je poznato i po nazivu konjac-glukomanan, a upravo je glukomanan njegova glavna komponenta.
Što je glukomanan?
Riječ je o vlaknu koje ima veliku sposobnost apsorpcije tekućine te ima dijetalna svojstva. Uz to, konjac brašno sadrži vlakna, bjelančevine, masti, šećere i škrob u vrlo malim količinama, pa ga mogu koristiti svi koji žele smršavjeti ili su na posebnoj dijeti.
Osim toga, konjac ima i nizak glikemijski indeks pa ga mogu konzumirati i dijabetičari, a budući da brašno ne sadrži gluten, u svojoj ga prehrani mogu koristiti i oni koji ga ne podnose.
Kako ga koristiti u kulinarstvu?
Konjac brašno nije kao klasično brašno - to je prah napravljen mljevenjem škrobnog korijena biljke konjac, a u kulinarstvu se može koristiti tako da se pomiješa s bilo kojom drugom vrstom brašna od sjemenki.
Može se koristiti za pripremu tjestenine, a za pripremu bilo kakvog tijesta potrebno je žlicu ovog brašna pomiješati s brašnom od sjemenki. Može se koristiti i kod pripreme slatkiša, pudinga i želea, a možete ga koristiti i za zgušnjavanje jela poput variva ili umaka - potrebno ga je izmiješati u hladnoj vodi, a zatim odmah dodati u još vruće jelo.
Konjac brašno možete pronaći u raznim specijaliziranim trgovinama - mi smo ga pronašli u Tvornici Zdrave Hrane po cijeni od 5.71 eura za 100 g, a u trgovini bio&bio dostupna je tjestenina od konjac brašna, po cijeni od 5.29 eura za 250 g.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati