Često jedete u restoranima i fast foodu? To bi moglo biti jako opasno za vas
Foto: Instagram
JEDENJE u restoranima ili u lancima brze prehrane može povećati izloženost potencijalno štetnim kemikalijama koje se koriste za fleksibilnost i trajnost plastike, pokazalo je istraživanje.
Stručnjaci su u ljudskim tijelima ispitivali razinu ftalata, kemijskih spojeva koje još nazivaju plastifikatorima i povezuju ih s astmom, rakom dojke i dijabetesom tipa 2, i ustanovili da su oni 35 posto viši u ispitanika koji su dan ranije jeli u restoranima u odnosu na one koji su jeli kod kuće.
Ftalati se često koriste za ambalažu namirnica kao i u drugim proizvodima, sapunima, šamponima, a njihova upotreba u izradi dječjih igračaka zabranjena je.
U ovoj studiji, o kojoj piše britanski The Guardian, pokazalo se da se određena hrana, uključujući burgere i sendviče, može povezati s povišenim razinama ftalata, ali samo ako su kupljeni u restoranu, prodavaonici brze hrane ili u kafiću.
Poveznica je posebno jaka kada su u pitanju tinejdžeri, pokazalo je istraživanje. Adolescenti koji često jedu vani imaju 55 posto višu razinu tih kemikalija u usporedbi s vršnjacima koji se hrane kod kuće.
"Ova studija sugerira da je manja vjerojatnost da će hrana pripremljena kod kuće sadržavati visoku razinu ftalata", rekla je vodeća autorica istraživanja dr. Ami Zota sa sveučilišta Georgea Washingtona u američkom glavnom gradu.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati