4 velike greške koje obično radite kod sklekova

Foto: 123rf

SKLEK je klasična vježba koju smo naučili još u srednjoj školi.
 
No, tijekom svih ovih godina bilo je lako usvojiti i neke loše navike. Tehnika pri izvedbi skleka jednako je bitna kao kad radite teška dizanja. Želite li bolje rezultate, morate usavršiti svoje sklekove.
 
Koncentrirate se samo na dizanje
 
Iako se pokret svodi na podizanje, ne smije se zanemariti ni spuštanje u donji položaj. Ne dopustite da gravitacija odradi taj posao, usredotoči se i na spuštanje - ono također pomaže pri jačanju.
 
Rješenje: U gornjoj poziciji skleka, zamislite da pokušavate iskopati tlo grabeći ga svim prstima. Ovo će aktivirati najšire leđne mišiće koji pomažu i pri podizanju.
 
Ruke držiš preširoko
 
Postavite li ruke široko, sklek će biti lakši i tako nećete postići dobre rezultate. Takav stav skratit će daljinu dijela od poda, a aktivirat će mišiće prsa i ramena.
 
Rješenje: Dlanove smjestite ravno ispod ramena. Ovako ćete lako držati laktove sa strane, te raditi na mišićima prsa i tricepsa. Iako će ovo otežati izvedbu, spasit će vaša ramena i ojačati vas.
 
Ne istežete se nakon vježbanja
 
Tenzija koja se stvara za vrijeme vježbanja vodi do snage i rasta, no ne istegnete li se nakon vježbe - vodit će i do neravnoteže i boli. Svi smo vidjeli kako neki ljudi nakon velikog broja ponavljanja potiska na klupi ustanu i prošeću s ramenima gurnutim unaprijed. Isto se događa kad radite puno sklekova.
 
Rješenje: Između setova istegnite se na švicarskoj lopti. Tako ćete opustiti jezgru, prsa, ramena i leđa. Isprobajte ovo: Postavite glavu i gornji dio leđa na loptu, a ruke istegnite okomito od tijela. Bokovima se spustite prema tlu, a položaj zadržite oko 10 sekundi (napravite 10 dubokih uzdaha).

Pomičete vrat
 
Kad se prsa i ruke umore, zna se dogoditi da se vrat previše miče prema podu. Osim što izgleda smiješno, ovo kvari cijeli položaj kralježnice i tako povećava rizik od ozljede. Pri izvedbi skleka bitno je da prsima, a ne nosom, dotaknete tlo.
 
Rješenje: Tijelo treba tvoriti ravnu crtu od glave do gležnjeva. Kad bi netko stavio dršku metle na vaša leđa, trebala bi dodirivati glavu, gornji dio leđa i stražnjicu. Pripazite da uvijek budete u tom položaju.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.