Kettlebell, girja ili rusko zvono: Uteg koji topi masnoću i oblikuje mišiće

Foto: Shutterstock

KETTLEBELL je zapravo tradicionalan ruski uteg koji izgleda kao kugla s ručkom, a velika je otprilike kao lopta za rukomet. Još se u nekadašnjoj carskoj Rusiji, odakle kettlebell potječe, smatralo da je to vrlo učinkovit alat za jačanje tijela. Izvanredna popularnost kettlebella proširila se diljem svijeta u zadnjih par godina, pogotovo u borilačkim vještinama gdje su vježbači prepoznali dobrobit vježbanja s kettlebellom.

 
Ruske specijalne jedinice koje su poznate kao najizdržljivije i najžilavije mogu na svojoj snazi i čvrstoći zahvaliti upravo kettlebellu. Vježbanje s kettlebellom je u priručniku ruske vojske opisano kao "jedan od najučinkovitijih načina razvijanja snage", ima izvanredni potencijal za razvoj snage čovjeka. Osim snage razvija se i eksplozivnost te se istovremeno podiže i razina aerobnog kapaciteta.
 
Utezi kettlebella kreću se od lakših pa sve do težih, što znači da je vježbanje primjereno za gotovo svakoga - sportaše, rekreativce i one koji se još ne bave nikakvim sportom jer pomaže u razvijanju osnovnih tjelesnih sposobnosti i priprema tijelo na teže tjelesne napore. Vježbanje s kettlebellom pomoći će vam da se osjećate bolje, da postignete pravilno držanje i opustite se. Možete vježbati i sami kod kuće. Sve što vam je potrebno je uteg kettlebell i osnovno znanje o pravilnoj upotrebi utega (dizanju) koje bi trebali steći kod licenciranog trenera jer izvođenje vježbi na nepravilan način može za posljedicu imati niz negativnih efekata.

Topi masnoću i oblikuje tijelo
 
Ako želite izgubiti koji kilogram i poboljšati tjelesnu spremnost, kettlebell vježbom sigurno ćete smršavjeti, dobiti mišićnu masu te skladno oblikovati tijelo. Istraživanja koja su proučavala nekoliko ruskih vježbača s kettlebellom pokazala su da je među njima 21,2 posto onih s prekomjernom tjelesnom težinom izgubilo masnoću, a jednak postotak razvio je veću mišićnu masu. Kako god, kettlebell je alat koji može promijeniti vašu konstituciju (široka ramena, izraženi leđni mišići, žilave ruke, snažne noge i isklesan trup), učiniti vas izdržljivijima i samouvjerenijima. Stoga, što čekate?
 
Izvor: Fit-team

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.