Vegetarijanci, pripazite na da vam ne nedostaje ovih nutrijenata!

Foto: Shutterstock

DRŽIŠ li se vegetarijanske prehrane (bez ribe, mesa, no s mliječnim proizvodima i jajima), moraš paziti da ti ne nedostaje nutrijenata bitnih za zdravlje.
 
Jaja i mliječni proizvodi bogati su vitaminom D, kalcijem i vitaminom B12, pa iz takvih namirnica već dobivaš neke od neophodnih vitamina i minerala. No, tu su još 3 nutrijenta na koje moraš pripaziti!
 
Protein
 
Nedavna istraživanja pokazala su kako svaki dan treba pojesti 90 grama proteina, tj. 30 po obroku. Ako se hraniš isključivo hranom biljnog porijekla, malo je teže unijeti dovoljno proteina, pa u prehranu dodaj više mliječnih proizvoda i jaja.
 
Željezo
 
Preporučena dnevna količina željeza za vegetarijance je 1.8 puta veća nego za ljude koji jedu meso. Vegetarijanci nemaju pristup životinjskom izvoru željeza, no zato su tu biljni izvori - orašasto voće, mahunarke i žitarice. Vitamin C pokazao se kao velika pomoć tijelu da upije željezo, pa se pobrini da i toga imaš dovoljno.
 
Kreatin
 
Kreatin se koristi kao dodatak koji pomaže povećati i ojačati mišiće, a kod vegetarijanaca pomaže i pri poboljšavanju moždanih funkcija. Tvoje tijelo svaki dan proizvodi malu količinu kreatina, a ostatak crpi iz hrane. S obzirom na to da je meso najveći izvor kreatina, potrebno je uzimati suplemente od 5 g kreatina za vrijeme obroka s najviše ugljikohidrata.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.