Zašto unilateralne vježbe trebaju biti dio vašeg treninga

Foto: Shutterstock

UKOLIKO niste nikada do sada radili unilateralne vježbe, zasigurno negdje postoji mišićni disbalans- neka grupa mišića jedne strane tijela je jača, odnosno slabija od iste grupe mišića na drugoj strani tijela. Unilateralne vježbe su one vježbe koje aktiviraju samo jednu stranu tijela;
pri izvođenju takvih vježbi koriste se udovi jedne strane tijele, a druga strana najčešće stabilizira cijelo tijelo tijekom čitavog pokreta. Takve vježbe su često zanemarene, radi ih se premalo, a nerijetko rekrativci naprave čitav trening bez iti jedne unilateralne vježbe.


Unilateralne vježbe su važne i neizostavan su dio dobro planiranog treninga. Pokrivaju nedostatak bilateralnih vježbi kod kojih se može dogoditi da iz nekog razloga više radi jedna strana tijela od druge. Isto tako, bolje se možemo koncentrirati na mišiće koje radimo i veći je živčani podražaj ostvaren na istima vježbom koja aktivira isključivo jednu stranu tijela. Ostvaren napredak na unilateralnim vježbama se kasnije prenosi i na složene bilateralne vježbe- mišići će biti snažniji i bolje sudjelovati u pokretu.

Ako ste rekreativac unilateralne vježbe ne moraju biti niti 50% vašeg treninga, ali velika je greška uopće ih ne raditi. Pobrinite se da svaki vaš trening ima barem 1-2 takve vježbe.

Evo nekoliko primjera unilateralnih vježbi za gornji i za donji dio tijela:

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.