Ako ćete ujutro jesti više ovih plodova, prije ćete smršavjeti

Foto: WeHeartIt/123rf 

ZDRAVI doručak je jako važan, pogotovo ljudima koji žele skinuti kilograme. 

Ako ste jedni od njih te još uvijek ne znate gdje najviše griješite u izboru namirnica, dobro će vam doći podatak o jednom orašastom plodu koji bi trebao postati dio vašeg zdravog, uravnoteženog i kalorijski dobrog doručka. 

Riječ je o orahu koji, kao i druge vrste orašastih plodova, ima znatnu količinu dobrih masti, ali su se i pokazali kao jedni od najboljih tajnih alata za mršavljenje. 

Pokazalo je to nedavno istraživanje provedeno na sveučilištu Kalifornija, u kojem je sudjelovalo 245 žena s prekomjernom težinom, a glavna autorica istraživanja, dr. Cheryl Rock s medicinskog fakulteta u San Diegu, do rezultata je stigla nakon što je usporedila tri vrste dijete kojima su spomenute žene bile podvrgnute. 

Rezultate su prenijeli brojni portali. 

Jedna grupa žena provodila je dijetu s nižim udjelom masti, a većim udjelom ugljikohidrata. Druga skupina je jela hranu bogatu ugljikohidratima te manjim udjelom masti, dok je treća skupina jela puno oraha, od kojih je dobivala potrebne zdrave masti. 

Analiza njihove prehrane i rezultata pokazala je da je skupina koja je jela puno oraha, pogotovo za doručak, imala jednako dobre rezultate kod mršavljenja kao i oni koji su jeli hranu bogatu ugljikohidratima, s manjim udjelom masti, ali su orasi pomogli značajnije smanjiti razinu lošeg kolesterola. 

"Polinezasićene masti aktiviraju gene koji pomažu smanjiti skladištenje masti te ujedno poboljšavaju rad metabolizma, a na otprilike 30 grama oraha organizam će dobiti oko 13 grama takvih polinezasićenih masti", zaključila je dr. Rock te najavila da se, osim ovih rezultata, nadaju dokazati kako običan orah jako utječe i na osjećaj sitosti, što je jedan od ključnih faktora za održavanje linije i mršavljenje". 

Zato od danas u svoj doručak obavezno ubacite i šaku sjeckanih oraha, ali pripazite da i ostale namirnice budu u skladu sa zdravom dijetom. A tu definitivno spadaju jutarnje zobene pahuljice, ugljikohidrati iz voća te, od sada, i šaka masti iz oraha. 
 
"Osim toga, sad znate koje ćete grickalice odabrati i za međuobrok", savjetuje ona. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.