Bolja probava i zdravija koža: Šest dobrobiti redovitog konzumiranja krušaka

Foto: Unsplash

KRUŠKE su voće bogato vlaknima, antioksidansima i drugim bitnim i hranjivim nutrijentima. Redovita konzumacija krušaka, kao i drugog voća i povrća, odlično utječe na cjelokupno zdravlje. Od dobrobiti za probavu, kožu i regulaciju šećera u krvi, uz redovitu konzumaciju krušaka, povezuju se brojne zdravstvene prednosti. 

U nastavku izdvajamo neke od najpoznatijih zdravstvenih dobrobiti koje se povezuju s jedenjem krušaka. 

Pozitivan utjecaj na zdravlje crijeva

Vlakna su jedan od najvažnijih nutrijenata za poboljšanje probave, a kruške su izvrstan izvor dijetalnih vlakana, osobito topivih vlakana poput pektina. To pomaže u promicanju redovitog pražnjenja crijeva i smanjuje rizik od zatvora.

Pomažu u borbi protiv upala

Kronične upale mogu uzrokovati različita opasna zdravstvena stanja, uključujući i bolesti srca. Međutim, jedenje krušaka, koje su bogate antioksidansima i imaju protuupalno djelovanje, može pomoći u ublažavanju upale i smanjenju rizika od bolesti.

Promiču zdravlje kože

Kako prenosi Health Shots, vitamin C u kruškama potiče proizvodnju kolagena, proteina koji održava elastičnost i čvrstoću kože. Stoga redovita konzumacija krušaka može pridonijeti mladolikom, zdravom tenu kože.

Podržavaju zdravlje srca

Kruške sadrže antioksidanse, kao što su vitamin C i flavonoidi, koji mogu pomoći u snižavanju LDL (lošeg) kolesterola i povećanju HDL (dobrog) kolesterola. Također, dobro je jesti kruške kako bi se kontrolirao visoki krvni tlak.

Reguliraju razinu šećera u krvi

Vlakna u kruškama usporavaju probavu i apsorpciju ugljikohidrata, što pomaže stabilizirati razinu šećera u krvi. To može biti osobito korisno za osobe s dijabetesom ili one s rizikom od razvoja stanja. Za najbolji utjecaj, kruške bi trebalo jesti nekoliko puta tjedno.

Pomažu kod kontroliranja težine

Niskokalorične, bogate vlaknima i vodom, kruške su odličan izbor za one koji žele kontrolirati svoju težinu. Vlakna pomažu u kontroli apetita i smanjuju ukupni unos kalorija, čime se dugoročno utječe na mršavljenje ili održavanje postojeće težine, prenosi Health Shots.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.