Dobro je konzumirati ih zimi: Ove namirnice sadrže obilje vitamina D

Foto: Pexels

Vitamin D, poznat kao "vitamin sunca", štiti od osteoporoze u starijoj dobi i sprječava bolesti kostiju kod djece. Prirodni način za unos ovog vitamina je redovito izlaganje suncu, a možemo ga pronaći i u hrani poput lososa, tune, mliječnih proizvoda te biljnog mlijeka obogaćenog vitaminom D. Ipak, određeno suho voće također sadrži vitamin D. Dijetetičarka Preeti Nagar podijelila je popis takvog suhog voća.

Marelice

Suhe marelice sadrže 1.5 međunarodnih jedinica (IU) vitamina D na 100 grama, navela je Nagar za HealthShots. Također sadrže vitamine i minerale poput vitamina A, željeza i kalija.

Datulje

Datulje su dobar izvor vitamina D, zajedno s vlaknima, proteinima, kalcijem i magnezijem.

Brusnice

Brusnice su izvrstan izvor vitamina C, što ih čini glavnim sastojkom u proizvodima za njegu kože. Također sadrže vitamin D, što ih čini korisnima za zdravlje kostiju.

Bonus savjet: Bademi

Bademi sadrže vitamin D, proteine, kalcij i vitamin E. Osim toga, izvor su magnezija, važnog minerala za funkciju mišića i živaca.

Koje su nuspojave konzumiranja previše suhog voća?

"Preporučljivo je u prehranu uključiti umjereni dnevni unos od četiri do pet vrsta suhog voća", kaže Nagar.

Iako rijedak, prekomjerni unos vitamina D može rezultirati nuspojavama poput hiperkalcijemije, koju karakteriziraju povišene razine kalcija u krvi, što dovodi do simptoma poput mučnine, slabosti i mogućih problema s bubrezima.