HIIT trening

Foto: 123rf, Pinterest

HIGH Intensity Interval Training (HIIT) podrazumijeva dvije krajnosti, maksimalni intenzitet aktivnosti te vrlo laganu aktivnost, ili potpuni odmor.

Navedene dvije krajnosti izmjenjuju se u fiksnim intervalima. Takvom vrstom treninga potrošnja kalorija je vrlo intenzivna. Iz navedenog razloga takav trening traje znatno kraće od klasičnog treninga, a učinak gubljenja masnog tkiva nerijetko je znatno veći.

Vrlo je važno da u periodu visokog intenziteta aktivnosti izvodite pravilne pokrete bez obzira o kojoj se vrsti vježbe radi, kako ne bi došlo do ozljeda. Trebate slušati svoje tijelo te prilagoditi izbor vježbi svojim potrebama.

Odlučili smo navesti neke od prednosti HIIT treninga.

EFIKASNOST

Istraživanja su pokazala kako 15 minuta HIIT treninga može ostvariti veći napredak od sat vremena trčanja na traci za trčanje. Prema istraživanjima iz 2011. godine dokazano je kako dva tjedna treniranja po principu intervala visokih intenziteta poboljšava anaerobni kapacitet jednako kao šest, do čak osam tjedana treninga izdržljivosti.

GUBITAK MASNOĆA U TIJELU

Znatna količina kalorija potrošit će se prilikom samog treninga, no činjenica je kako i u periodu od 24 sata nakon treninga tijelo troši kalorije, što dakako utječe na sagorijevanje masnoća u tijelu.

SNAŽNIJE SRCE

Istraživanje iz 2008. godine ukazalo je kako osam tjedana HIIT treninga pospješuje rad srca prilikom anaerobnih aktivnosti.

POVEĆAVA PROIZVODNJU HORMONA RASTA

HIIT trening povećava proizvodnju hormona rasta u ljudskome tijelu do 450% u idućih 24 sata. Navedeni hormon pospješuje rast mišića, ali i usporava proces starenja.

NE ZAHTJEVA PUNO REKVIZITA

Trčanje, poskoci, čučnjevi, čučanj-skokovi, savršen su odabir za ovu vrstu treninga, a ne zahtijevaju rekvizite. Preskakivanje užeta također ne zahtjeva veliko ulaganje u rekvizit.

NEOGRANIČENA MOGUĆNOST ODABIRA LOKACIJE

Obzirom kako je riječ o treningu koji se može izvoditi i bez rekvizita, možete ga odraditi gdje god da se nalazite. Predlažemo dvadesetminutni HIIT trening za početnike! (3 RUNDE, 45 sekundi AKTIVNOSTI, 15 sekundi ODMORA) (1 minuta odmora nakon svake runde)



 Tri minute iskoristite za zagrijavanje i istezanje tijela

 Čučanj: Noge postavite u širini kukova, leđa držite ravna, ruke ispružite ispred sebe u visini ramena. Čučnite do razine u kojoj vam je natkoljenica paralelna s podlogom.

 Bočni iskorak: Stanite uspravno sa stopalima usmjerenim prema naprijed. Oslonac treba biti na petama bez obzira je li se radi o nozi koja ostaje u početnom položaju, ili onoj koja je iskoračena u stranu.

 Preskakivanje užeta: Sunožno preskačite uže na način da doskok bude na prstima stopala.

 Sklek: Ukoliko niste u mogućnosti izvesti sklek na način da vam je cijelo tijelo prilikom izvedbe u potpunosti paralelno s podlogom, koljena postavite na podlogu i odradite manje fizički zahtjevnu varijantu ove vježbe.

 Udarci nogama: Hodajte u mjestu te naizmjenično lijevom i desnom nogom stimulirajte udarac ravno ispred sebe. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.