Isprobaj 3 odlične vježbe za jaka i mišičava leđa!

Foto: 123rf

JAKA i mišičava leđa iznimno su važna za svakog sportaša, ali i za rekreativce koji se žele riješiti bolova u leđima. Za većinu posturalnih problema i bolova zaslužni su upravo preslabi mišići leđa koji podupiru kralježnicu te sudjeluju u svim pokretima trupa. Osim toga, ako želimo izgraditi lijepo građeno atletsko tijelo moramo adekvatno aktivirati sve mišiće leđa.

Obično možemo vidjeti kako u teretanama rekreativci izvode jako puno vježbi potisaka kao npr. bench press, kosi potisak, propadanja i sl. koje će aktivirati prednju stranu torza, a vježbe povlačenje rade premalo, iako mnogi stručnjaci savjetuju kako bi se upravo vježbe povlačenja trebale izvoditi više kako ne bi došlo do mišićnog disbalansa.

Ovo su neke od najboljih vježbi koje će snažno aktivirati sve mišiće leđa:


Pendlay veslanje

Zauzmite vama odgovarajući stav otprilike širine ramena i postavite torzo usporedno s podom održavajući ravna leđa. Hvat mora biti nešto širi od širine ramena i eksplozivno povlačite šipku do prsne kosti, a spuštate je kontrolirano nazad dok utezi ne dotaknu pod. Važno je zadržati dobar i stabilan stav za vrijeme cijelog pokreta.

Povlačenje na kosoj klupi s bučicama

Ova vježba je odlična jer se lagano izvodi i gotovo je sigurno da ćete aktivirati prave mišiće. Postavite se tako da je trbuh fiksiran na klupicu. Ramena moraju biti spuštena i blago postavljena prema iza, a prsa izbočena. Povlačite bučice pomičući i spajajući lopatice kako bi što bolje aktivirali mišiće.

T - veslanje

Postavite jednu stranu šipke u neki kut kako bi bila nepomična. Postavite se slično kao i kod "Pendlay" veslanja, ali uzmite uski nastavak s kojim ćete povlačiti šipku. Ruke moraju biti opuštene, a pokret prepustite leđima.    

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.