Koliko puta tjedno treba vježbati da bismo bili u formi?

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

AKTIVAN životni stil ima velike fizičke i mentalne prednosti, budući da povećanje broja otkucaja srca i redovito vježbanje tijela mogu smanjiti rizik od mnogih vrsta bolesti i zdravstvenih stanja. Preporuke kažu da bi se odrasli trebali baviti nekom vrstom tjelesne aktivnosti svaki dan, od umjerene, poput brzog hodanja, do energične, poput trčanja. Ali svaka osoba ima različite potrebe i razine sposobnosti pa može biti teško znati koliko bismo trebali vježbati da postignemo svoje fitness ciljeve.

Osobni trener Kunal Makwana za The Independent podijelio je koje smjernice možete slijediti i primijeniti kako biste bili fit, a istovremeno vježbali na siguran, uravnotežen i zabavan način.

Koliko dana u tjednu treba vježbati?

Idealno bi bilo pokušati trenirati tri do četiri dana u tjednu. 

"Ako možete malo više, to je super. Međutim, ne zaboravite vrijeme za oporavak koje je potrebno tijelu da bi se razvijalo i napredovalo", kaže trener.

Koliko bi trebao trajati trening?

Predugo vježbanje može dovesti do umora, što može rezultirati ozljedom. Zato Makwana savjetuje da treninzi ne traju duže od 90 minuta.

"60 do 90 minuta je u redu. Ne trebate trošiti dva do tri sata na treninge, to nije produktivno ni za koga, posebno za prosječnu, zaposlenu i zauzetu odraslu osobu", ističe.

Koji je dobar način vježbanja za početnike?

Prema Makwani, trening s utezima izvrstan je za početnike koji tek počinju vježbati. Međutim, ako nemate iskustva, na početku biste trebali potražiti stručnu osobu koja će vas upoznati s opremom i pokretima.

Ni vježbanje s utezima ne preporučuje se svaki dan. Treba napraviti pauzu od najmanje jednog dana kako bismo se mogli učinkovito oporaviti, posebno na početku.

Koliko je bitan san?

San je važan za sve koji žele postati bolji i jači. Poremećen ciklus spavanja može dovesti do žudnje za hranom, što će poništiti uloženi trud. Studije su pokazale da manjak sna može promijeniti razinu hormona apetita u tijelu, što dovodi do povećane gladi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.