Neobičan simptom može ukazivati da nam fali vitamina D

Foto: Pexels

NAŠA tijela oslanjaju se na određene vitamine i minerale kako bi funkcionirala najbolje što mogu. Vitamin D jedan je od važnih vitamina, potreban za regulaciju kalcija i fosfata. Ključan je jer pomaže u održavanju zdravih zuba, kostiju i mišića. Nedostatak vitamina D može dovesti do niza simptoma, a jedan od njih je znojenje, osobito u području tjemena i ćela.

"Pretjerano znojenje se opisuje kao uobičajeni, rani simptom nedostatka vitamina D. Najčešća područja na kojima se to događa su glava i vrat", rekla je nutricionistica Emily Rollason.

Ostali uobičajeni simptomi nedostatka vitamina D uključuju slabost mišića, debljanje, umor, slabe kosti i zglobove. Pod rizikom od nedostatka vitamina D su starije osobe i osobe koje većinu vremena provode u kući, trudnice ili dojilje, kao i osobe koje pokrivaju kožu i one koje se loše hrane.

Kako spriječiti nedostatak vitamina D?

Najbolja prevencija je izlaganje danjem svjetlu pet do 30 minuta između 10 i 15 sati, i to dva puta tjedno. Sjedenje pored osunčanog prozora ili u automobilu ne računa se jer će staklo blokirati UVB zrake.

Još jedan način da unesemo vitamin D u tijelo je prehrana. Namirnice koje mogu značajno podignuti razinu vitamina D u organizmu su losos, mlijeko, sok od naranče, žumanjak jajeta, gljive, crveno meso te žitarice i zobena kaša.

Ako sumnjate u nedostatak vitamina D, posavjetujte se sa svojim liječnikom o uzimanju dodataka vitamina D.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.