Nutricionisti dijele četiri međuobroka koja doprinose zdravoj probavi

Foto: Pexels

Međuobroci bogati vlaknima nisu samo ukusni već su i nevjerojatno korisni za one koji žele izgubiti nekoliko kilograma. Pomažu nam da se dulje osjećamo sito, smanjuju želju za prejedanjem i olakšavaju usvajanje zdrave prehrane. Hrana bogata vlaknima također podržava zdravu probavu i održava stabilnu razinu šećera u krvi, što je ključno za učinkovito upravljanje težinom.

Dijetetičari i nutricionisti, Michelle Saari i Jesse Feder, otkrili su četiri međuobroka koja mogu pomoći u kontroli težine, a dobri su i za cjelokupno zdravlje.

1. Kokice pečene na zraku

Kokice pečene na zraku ističu se kao izvrstan međuobrok, bogat vlaknima, a niskokaloričan, što ga čini pametnim izborom za one koji žele izgubiti nekoliko kilograma.

"Kokice pečene na zraku cjelovite su žitarice, što znači da su prirodno bogate vlaknima. Vlakna pomažu u mršavljenju potičući osjećaj sitosti, što može pomoći u smanjenju ukupnog unosa kalorija. Budući da se kokice pečene na zraku pripremaju bez ulja, imaju malo kalorija. To ih čini zadovoljavajućim međuobrokom koji može obuzdati glad, a da ne poremeti vaše napore za mršavljenje", kaže dijetetičarka i nutricionistica Michelle Saari za SheFinds.

Ističe da se kokice pečene na zraku razlikuju od kokica za mikrovalnu pećnicu. "Drugačije su od kokica za mikrovalnu pećnicu. Te kokice mogu biti pune soli, masnoće i kalorija, stoga je priprema domaćih bolji izbor", dodala je.

2. Kriške kruške i sir

Kruške nisu samo prirodno slatke i osvježavajuće, već su i bogate dijetalnim vlaknima, potiču osjećaj sitosti i doprinose zdravoj probavi. U kombinaciji sa sirom, koji dodaje proteine i okus, ova kombinacija postaje zadovoljavajući i hranjiv međuobrok.

Saari napominje da je ovaj međuobrok savršena kombinacija voća bogatog vlaknima, zdravih proteina i masti. "Kruške su bogate vlaknima, stoga doprinose mršavljenju - jer vam pomažu da se osjećate sito i zadovoljno nakon jela. Ovo može dovesti do prirodnog smanjenja unosa kalorija i smanjiti vjerojatnost kasnijeg prejedanja", pojasnila je dijetetičarka.

3. Orašasti plodovi

Sadržaj vlakana u orašastim plodovima doprinosi pravilnoj probavi i sprječava zatvor. "Orašasti plodovi izvrstan su izvor netopivih vlakana i zdravih masti", ističe dijetetičar Jesse Feder. Korisne masti i vlakna u orašastim plodovima učinkoviti su za snižavanje razine LDL "lošeg" kolesterola, dok istovremeno podižu one korisne, čime se smanjuje rizik od začepljenja arterija i poboljšava kardiovaskularno stanje.

Unatoč tome, Feder upozorava pojedince da vode računa o svojoj težini: "Važno je konzumirati samo jednu ili dvije šake orašastih plodova, jer su vrlo kalorijski gusta hrana."

4. Pečeni slanutak

Prepun proteina i vlakana, pečeni slanutak doprinosi osjećaju sitosti te smanjuje žudnju za nezdravim grickalicama. Njegova hrskava tekstura i odličan okus čine ga zadovoljavajućom alternativom visokokaloričnim grickalicama poput čipsa ili krekera. Osim toga, slanutak ima malo kalorija i masti, a bogat je hranjivim tvarima poput vitamina, minerala i antioksidansa.

"Pečeni slanutak bogat je vlaknima i proteinima, a ima malo kalorija. Velike količine vlakana i proteina mogu vam pomoći da ostanete siti tijekom dana i spriječiti vas da se prejedate. To može spriječiti debljanje tijekom vremena", zaključio je Feder.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.