Otkrivamo 5 tajni: Kako nutricionisti tope salo?

Foto: Instagram

STRUČNJACI su otkrili svoje tajne koje rado upijamo i - krademo.

1. Pravilan raspored obroka

Nema drugog načina da izgubite taj višak kilograma, osim pravilnim rasporedom obroka i tjelovježbom. Jednom kada si to priznate, možete početi mukotrpnu borbu, no vaš cilj je vrijedan muke. Organizam tako tijekom čitavog dana dobiva energiju iz hrane, ubrzava njegov rad, a uz vježbanje potičete izgaranje viška masnog tkiva. Kada ne jedete, tijelo nema dovoljno energije, a kada nešto i pojedete, sve se sprema u masno tkivo, kako bi postojale zalihe za trenutke kada neće biti hrane. Jedite 5-6 manjih i kvalitetnih obroka dnevno, vježbajte 3-4 puta tjedno i pijte dovoljno vode.

2. Pravilni odabir začina

Umjesto soli i šećera koji vam štete u većim količinama, odaberite neke druge začine koji vam mogu pomoći u topljenju suvišnih naslaga. To su primjerice čili ili cimet, a osim u hranu, možete ih dodavati i u čajeve. Tu su i đumbir, vrlo zdrava kurkuma i kardamom koji ubrzavaju rad metabolizma i čine vaša jela ukusnijima.

3. Hrana koja produljuje osjećaj sitosti

Jednostavni šećeri brzo se razgrađuju i jednako tako povisuju te spuštaju šećer u krvi, što u konačnici rezultira bržom pojavom osjećaja gladi. Jedite kvalitetne proteine (bijelo meso peradi, riba, krto crveno meso, jaja, mliječni proizvodi s manje masti). Od biljnih izvora proteina ističu se soja, kvinoja i heljda.

4. Slastice neka budu zdrave

Naravno da ćete se s vremena na vrijeme počastiti čokoladnom tortom, no većinu vremena trebali biste paziti da vaše slastice budu što zdravije. Znamo da neće imati jednaki okus, no radite ih od voća i povrća te orašastih plodova, uz malo meda, agavina sirupa, cimeta, vanilije i sličnih dodataka.

5. Voda, voda, voda

Mnogi ljudi redovito vježbaju i pokušavaju veći dio vremena paziti na prehranu, no zaboravljaju piti dovoljno tekućine, posebno u ovim vrućim ljetnim mjesecima, a unos tekućine je izrazito važan za metaboličke procese. Odaberite 8-12 čaše vode na dan ili nezaslađeni zeleni ili crni čaj, s malo limuna. Ako ne možete bez kave, ograničite ju na onu prvu, jutarnju jer i kofein potiče rad metabolizma.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.