Ova hrana pridonosi dugovječnosti i zdravlju kože te jača mozak

Foto: Unsplash

AKO želite usporiti starenje, to bi moglo biti jednostavnije nego što mislite. Postoji hrana koja potiče mladenački sjaj, poboljšava dugovječnost i jača kognitivnu funkciju.

Stručnjaci se slažu da povrće, zdrave masnoće, mahunarke, orašasti plodovi, fermentirana hrana i voće sadrže prave komponente za osiguravanje odgovarajućih hranjivih tvari. Zato potiču ljude da dodaju ovih šest namirnica svojim obrocima.

Povrće

Među povrćem se ističe tamnozeleno povrće, koje je prepuno visokih razina vitamina A i C, minerala, vlakana, nitrata i bioaktivnih tvari. Što je povrće tamnije, to sadrži više klorofila, koji štiti od slobodnih radikala koji uzrokuju starenje. Također sadrži antioksidanse koji se nazivaju lutein koji osigurava hidrataciju i elastičnost za zaštitu od oštećenja uzrokovanih suncem.

Zdrave masnoće

Biljna ulja sadrže masne kiseline, mononezasićene masti i antioksidanse. Kokosovo ulje sprječava pojavu staračkih pjega, a ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži skvalen koji potiče hidrataciju kože.

Maslinovo i ulje avokada pomažu u smanjenju rizika od razvoja Alzheimerove bolesti i demencije. Konzumacija ploda avokada, zahvaljujući vitaminu A, pomaže u uklanjanju mrtvih stanica kože, što je važno za blistav izgled.

Mahunarke

Mahunarke sadrže vlakna, proteine, minerale, složene ugljikohidrate, vitamin B i pomažu u podržavanju kognitivnih funkcija. Grah sadrži antocijane i izoflavone koji se bore protiv preranog starenja izazvanog ultraljubičastim zrakama i upalama.

Leća i slanutak potiču proizvodnju kolagena koji osigurava zdravu i sjajnu kožu. Saponini i fitosteroli u mahunarkama također pomažu u sprječavanju bora.

Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi osiguravaju proteine, antioksidanse, vitamine, minerale i nezasićene masti. Bademi imaju vitamin E koji štiti kožu od UV zraka, obnavlja tkiva i pomaže joj da ostane hidratizirana.

Orasi imaju omega-3 masne kiseline koje jačaju membrane stanica kože i štite od oštećenja uzrokovanih izlaganjem sunčevim zrakama. Sadrže polifenole koji osiguravaju visoku razinu antioksidansa.

Brazilski oraščići sadrže omega-3 masne kiseline, ali i selen koji povećava elastičnost kože. Glutation u njima pomaže regenerirati vašu kožu i spriječiti bore.

Sjemenke nara se stoljećima koriste kao prirodni lijek. Prepune su vitamina C i antioksidansa koji pomažu smanjiti upalu i spriječiti štetu od slobodnih radikala.

Fermentirana hrana

Fermentirana hrana nastaje kontroliranim rastom mikroba te ima anti-age, protuupalni, antidijabetički i antialergijski učinak. Fermentirana hrana uključuje kefir, kruh od kiselog tijesta, kiseli kupus, kimchi i kombuchu. 

Voće

Papaja je superhrana koja je puna antioksidansa i vitamina A, C, K i E. Osim antioksidansa koji se bore protiv slobodnih radikala, ovo voće sadrži enzim nazvan papain koji ima protuupalna sredstva koja pomažu u usporavanju starenja.

Konzumiranje voća također pomaže vašem tijelu u uklanjanju mrtvih stanica kože. Borovnice su pune vitamina A i C. Također imaju specifičan antioksidans koji se zove antocijanin, koji štiti kožu od sunca, stresa i oštećenja kontrolirajući upalni odgovor tijela, što sprječava gubitak kolagena.

Voće također pomaže u smanjenju gubitka vida uslijed starenja, piše Daily Mail.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.