Ovu prelaganu aktivnost podcjenjujete, no ne biste trebali

Foto: 123 RF

DONOSIMO vam nekoliko razloga zašto je ona uvijek dobra ideja.


Kad kažemo vježbanje, vjerujemo kako mnogi od vas odmah pomisle na trčanje ili teretanu, a rijetko tko na šetnju ili sve popularnije nordijsko hodanje, koje svakim danom ima sve više poklonika.

Bilo da samo želite odmoriti glavu od stresa, prošetati s djecom, održati kondiciju ili ste starija osoba pa želite ublažiti probleme s cirkulacijom ili bolovima u zglobovima - šetanje je uvijek dobar izbor.

Kao prvo, ono je besplatno i za njega su vam potrebne samo vrlo udobne tenisice. Nadalje, kako su pokazala brojna istraživanja, već nakon pola sata hodanja umjerene brzine, dolazi do značajnog poboljšanja ukupnog zdravstvenog stanja organizma.

Ako se k tome odlučite za nordijsko hodanje sa štapovima, ono neće uključiti samo donji dio vašeg tijela, već cijelo tijelo, što će još bolje djelovati na vašu kondiciju, srce, stres, migrenu, artritis, bolove u raznim dijelovima tijela, osteoporozu, pojavu dijabetesa i slično.

Umjerenim hodanjem trošite oko 280 kalorija u sat vremena, a nordijskim hodanjem 400-500 kalorija pa ako želite smršaviti, možda biste trebali razmisliti o ovakvom načinu hodanja, iako ćete i umjerenim potrošiti kalorije.

Hodanje je odlično i za usporavanje starenja mišića, no za razliku od drugih, intenzivnijih fizičkih aktivnosti, hodanje ne opterećuje gležnjeve, koljena, kukove, a rizik od upala mišića, iščašenja, lomova i drugih ozljeda je vrlo malen.

Kako pravilno hodati?

Kad hodamo leđa držimo uspravno, glavu visoko, ramena nam moraju biti opuštena, stražnjica prema unutra, a stopala paralelna jedno s drugim. Ruke su savijene u laktovima i pomiču se u ritmu sa suprotnom nogom. Disanje mora biti usklađeno s hodanjem. Prvo spuštamo petu na tlo, a zatim ostatak stopala. Dok hodamo, gledamo tri-četiri metra ispred sebe i na taj način vrat i leđa držimo uspravnima. Izrazito je bitno stisnuti trbušne mišiće kako bismo poduprli kralješnicu.

Preporučuje se potrošiti oko 2000 kalorija hodanjem tjedno kako bi se poboljšalo zdravlje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.