FLAVONOIDI su raznolika skupina fitonutrijenata koji se nalaze u biljkama, poznati po svojim antioksidativnim svojstvima i potencijalnim zdravstvenim prednostima. Trebali bismo ih često konzumirati jer neutraliziraju slobodne radikale u tijelu, smanjujući rizik od oksidativnog stresa i upale.
Osim toga, flavonoidi se povezuju s poboljšanim zdravljem srca, kognitivnom funkcijom i smanjenim rizikom od razvoja kroničnih bolesti, prenosi Health Shots. Evo kojim su omiljene namirnice bogate ovim fitonutrijentima.
Bobičasto voće poput borovnica, jagoda, malina i kupina, bogato je flavonoidima poput antocijanina. Osim što im antocijanin daje boju, poznato je da bobičastom voću daje i snažna antioksidativna svojstva.
Naranče, limuni, limete i grejp izvrsni su izvori flavonoida, poput hesperidina i naringenina, prenosi Health Shots. Ovi spojevi povezani su s boljim zdravljem kardiovaskularnog sustava i mogu pomoći u smanjenju upale.
Povrće poput kelja, špinata i brokule, bogato je flavonoidima kao što su kemferol i kvercetin. Ovi flavonoidi povezuju se sa smanjenjem upale i pozitivnim utjecajem na zdravlje srca.
Luk je poseban zbog kvercetina, flavonoida poznatog po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Redovito konzumiranje ovog povrća može smanjiti rizik od kroničnih bolesti.
Visokokvalitetna tamna čokolada sadrži flavonoide zvane flavanoli za koje se smatra da podržavaju zdravlje srca poboljšavajući protok krvi i snižavajući krvni tlak, prenosi Health Shots.