Razbijamo najveće mitove o mediteranskoj prehrani i donosimo par zdravih recepata

Foto: Shutterstock

TRADICIONALNA mediteranska prehrana podrazumijeva uravnoteženu prehranu s puno povrća, agruma, cjelovitih žitarica, graha, plodova mora i malo crvenog mesa. Nekoliko je godina zaredom proglašena najboljom na svijetu, a bogata je omega-3 masnim kiselinama, vlaknima, B vitaminima i raznovrsnim antioksidansima.

Koliko god popularna bila, oko mediteranske prehrane postoji puno mitova, a u nastavku otkrivamo što je zapravo istina kada je riječ o ovoj vrsti prehrane, kao i neka jela karakteristična za mediteransku prehranu koja možete isprobati već danas.

To nije dijeta

Uz izraz mediteranska prehrana često čujemo i izraz mediteranska dijeta. No, riječ "dijeta" obično se povezuje s ograničavanjem količine hrane koju osoba jede, a mediteranska prehrana promiče uravnoteženu prehranu koja se sastoji od različitih namirnica i ne odnosi se na restriktivan program mršavljenja. Mediteranska prehrana zapravo je stil života i potiče pojedince da stvarno uživaju u hrani i jedu je polako.

Ne slijede sve mediteranske zemlje ovakav način prehrane

Mediteranska prehrana pretežno je fokusirana na grčku, španjolsku i marokansku kuhinju, kao i na kuhinju južne Italije, no ovaj stil prehrane nije karakterističan za sve zemlje Mediterana. Primjerice, sjeverna Italija koristi mnogo više svinjske masti i maslaca u kuhanju nego južna Italija, koja daje prednost maslinovom ulju.

Mediteranska prehrana bogata je masnoćama, no to nije loša stvar

Hrana koja je dio mediteranske prehrane bogata je polinezasićenim i mononezasićenim mastima iz maslinovog ulja, orašastih plodova i masne ribe, a te se masti smatraju zdravim mastima. S druge strane, zasićene masti koje se nalaze u siru, jogurtu i crvenom mesu obično se konzumiraju u malim porcijama, u kombinaciji s puno povrća i žitarica.

Vino je dobrodošlo u mediteranskoj prehrani, ali u umjerenim količinama

Mediteranska prehrana podrazumijeva i konzumiranje crnog vina, ali u umjerenim količinama. Crno vino ima antioksidativna svojstva i dobro je za zdravlje srca, a te antioksidanse možete dobiti i iz, primjerice, borovnica. No zapamtite, povremena čašica vina je u redu, ali ovakav način prehrane nikako ne potiče na pretjeranu konzumaciju alkohola.

Nije sve u tjestenini, pizzi i siru

Budući da je mediteranska prehrana karakteristična za jug Italije, mnogi će pomisliti da su tjestenina, pizze i sirevi sastavni dio te prehrane. U stvarnosti, ta se jela mogu naći kao dio mediteranske prehrane, no u jako malim količinama, začinjena maslinovim uljem i s puno povrća. Dakle, masnim pizzama i velikoj količini tjestenine ovdje nije mjesto.

Ako se i vi želite okrenuti mediteranskoj prehrani, u nastavku donosimo par recepata s kojima možete krenuti.

Salata Niçoise

Pikantna salata od kvinoje

Skuša iz pećnice

Grdobina sa sotiranim povrćem

Grčka salata

Ribarska lešada

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.