Baranjske lubenice čak su upola jeftinije od ostalih, evo i zašto

Foto: Hana Kajari/Index

STIGLA JE sezona lubenica, mnogima omiljenog ljetnog voća, a nikad ranije nisu stigle na tržnice i u trgovine. Ipak, mnogima se čini da su puno skuplje nego prethodnih godina.

I dok se u trgovinama lubenica može naći već po cijeni od 50 centi, ta se cijena na tržnicama penje - na zagrebačkom Dolcu na jednom smo štandu pronašli lubenicu za 1.50 eura po kilogramu, na drugom za 1 euro po komadu, a na šibenskoj tržnici lubenice koštaju između 1 i 1.30 eura.

Situacija na istoku Hrvatske nešto je drugačija, a u Osijeku se lubenice prodaju za 80 centi po kilogramu, piše RTL.hr. To je upola manje nego u ostatku Hrvatske, a RTL je razgovarao s proizvođačem baranjskih lubenica Mladenom Tufekovićem, koji je objasnio velike razlike u cijenama.

>> Kora lubenice zapravo je zdrava i ne biste je trebali bacati, evo kako je iskoristiti

Prekupci žele zaraditi euro do dva po kili, što je previše

"Realna cijena je 80 centi, zato što mi sami radimo. Ako plaćamo sve, onda bi realna cijena bila oko eura. Ali 90 posto poslova mi sami radimo pa je to realna cijena", rekao je Tufeković i dodao da su prekupci prije zarađivali po kunu, dvije po kili, a sada su to pretvorili u eure pa žele zaraditi euro do dva po kili, što je previše.

Ova je godina, kaže Tufeković, bila dobra za lubenice. Sadili su ih u četiri navrata kako bi tijekom cijele sezone imali svježu lubenicu, a beru ih svaki dan, ujutro ili navečer, i voze na tržnicu.

A za razliku od neretvanske lubenice, koja je također popularna, baranjske lubenice su, kaže Tufeković, dosta slađe, ukusnije i sočnije jer je zemlja u Baranji daleko bolja od neretvanske jer je tamo voda slana. Ipak, muči ih nedostatak zemlje.

"Imamo sedam parcela, radimo po dva hektara jer nemamo dovoljno zemlje. Da imamo zemlju, radili bismo možda i više, na veliko. Nemamo radne snage, jedino obitelj bere", rekao je.

>> Tržnice su pune mahuna, breskvi, tikvica i borovnica. Evo kako se kreću cijene

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.