Bili smo u Somboru i pojeli odličnu pizzu po nestvarnoj cijeni

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu i danas vas vodi u Sombor.

NAKON nepunih godinu dana ponovno sam posjetio somborsku pizzeriju Pizza Art. Sombor je grad u koji često odlazimo budući da se nalazi na samo sat vremena vožnje od Osijeka. Prvi put sam ovaj grad u Bačkoj posjetio prije šest godina kao sudionik Somborskog polumaratona, a zatim nam je postao jedno od omiljenih odredišta za kratke izlete, šetnje ili odlazak na ručak.

Moram priznati da sam u Pizza Art pizzeriji završio pomalo neplanirano budući da mi je u mislima bila jedna druga novootvorena pizzerija. Nekoliko mi je poznanika poslalo poruke da je u Somboru otvorena pizzerija Il Tavolo, koja pravi napoletanske pizze i velika je konkurencija Pizza Artu.

Zbog te sam informacije odlučio provjeriti koliko u svemu tome ima istine. Nažalost, po dolasku na adresu Il Tavola shvatili smo da to više nije novootvorena, već novozatvorena pizzerija. Ne znam iz kojih razloga, ali saznali smo da se Il Tavolo zatvorio za stalno.

I to samo tjedan dana prije našeg dolaska. Zato smo nakon obilaska somborske tržnice i dulje šetnje gradom odlučili igrati na sigurno i ponovno posjetiti malu, ali dobru pizzeriju Pizza Art. Od našeg se prošlog posjeta nije doslovno ništa promijenilo.

Dočekala nas je domaća i topla atmosfera u malom prostoru, koji je grijala velika krušna peć. U pizzeriji su samo tri stola, dva manja i jedan veći, pa je kapacitet unutarnjeg prostora tek desetak gostiju. Ljeti je ispred pizzerije postavljena nešto veća terasa.

Deset pizza, tri veličine

Pizza Art u ponudi ima deset pizza, koje se mogu naručiti u tri veličine - najmanja ima 24 centimetra u promjeru, srednja uobičajenih 32, a najveća 42 centimetra. Mi smo izabrali standardnu veličinu, a ponovno smo naručili isto kao i prošli put - Biancu i Reginu. Bianca je bijela pizza pomalo neobične kombinacije sastojaka u nadjevu.

Iako je kao glavni sastojak istaknut špinat, okusom i mirisom dominira češnjak. Ako ste ljubitelj pizze, a volite i jela s češnjakom, onda će vam Bianca biti dobar izbor. Regina je u biti nešto poput pizze kuće, a glavni su joj sastojci pršut, rukola i cherry rajčice.

Ponovno smo je naručili po preporuci simpatične i srdačne konobarice. Pizza Art pravi jako dobre pizze koje su i izgledom i okusom tradicionalne napoletane. Rubovi prekriveni karakterističnim crnim flekama nisu predebeli, nisu pretjerano napuhani i izdignuti, ali su ipak dovoljno naglašeni.

Sredina je tanka i mekana, a tekstura skoro pa savršena. To je klasična tradicionalna napoletana, čiju krišku morate pridržavati i drugom rukom ako ne želite da vam nadjev s mekanog i savinutog vrha ne iscuri natrag na tanjur. Pizza Art ne štedi na sastojcima pa su nadjevi uistinu obilni, nismo još nikad na pizzi dobili toliko finog pršuta.

Cijene su nestvarne

Cijene su za naše prilike nestvarno niske - kreću se od 650 dinara (5.50 eura) koliko košta Napolitana do 980 dinara (8.30 eura) koliko treba izdvojiti za najskuplju Reginu. Većina pizza je između šest i sedam eura. Iako su pizze srednje veličine dovoljno velike i zasitne za prosječnu odraslu osobu, nismo nakon odlaska osjetili nelagodu ili težinu u želucu, a nismo bili ni pretjerano žedni.

I ovaj smo put Pizza Art napustili siti i zadovoljni. Dobio sam informaciju da će se ova pizzerija uskoro preseliti u puno veći prostor pa će to definitivno biti dobar motiv za naš ponovni odlazak u Sombor. A Pizza Art i dalje drži visoko mjesto na mojim listama pizzerija koje prave dobru napoletanu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.