Kako je krem sir dospio u sushi i zašto se ta rolica zove Philly?

Foto: Shutterstock

TRADICIONALNO japansko jelo sushi omiljeno je diljem svijeta, pa i kod nas, a iako smo sigurni da ne postoji osoba koja ne zna o čemu je riječ, sushi je rolica napravljena od riže koja se najčešće servira sa sirovom ili dimljenom ribom, a zatim se mota u listove sušene morske trave, nori.

Uobičajeni sastojci sushija su, osim riže i norija, komadići sirove ribe poput lososa ili tune, krastavci, mrkva, avokado te wasabi. No postoje i sushi rolice koje u sebi imaju još jedan, pomalo neočekivani sastojak, a riječ je o krem siru.

Philly rolice

Philadelphia roll ili Philly rolica vrsta je sushija koja se obično pravi od dimljenog lososa, krastavca, sjemenki sezama i wasabija, a iako sastojci mogu varirati ovisno o tome gdje se sushi pravi, jedan je sastojak uvijek prisutan, a to je krem sir. 

Vjeruje se da je ovu vrstu sushija osmislila Madame Saito, poznata i kao kraljica sushija. Ona je zajedno sa suprugom preselila u Philadelphiju, gdje je 1981. godine otvorila autentični japanski sushi bar pod nazivom Asakura.

U osamdesetima su u japanskoj kuhinji u Philadelphiji uživali uglavnom iseljenici, zbog čega je Saito krenula voditi tečajeve pravljenja sushija, kako bi svoje mušterije upoznala s japanskom kuhinjom. Osim toga, u svoje je sushije počela dodavati i neke sastojke tipične za zapadnjačku kuhinju, poput avokada, majoneze i raznih umaka.

U međuvremenu, Saitosi su otvorili još nekoliko restorana, a kada je gradonačelnik Philadelphije William J. Green III. zamolio Madame Saito da napravi prepoznatljivu rolicu sushija inspiriranu Philadelphijom, rodila se Philly rolica. Saito je kombinirala losos i Philadelphia krem sir i tako stvorila jedno od najpoznatijih svjetskih fusion sushi jela.

Philly rolica postala je toliko popularna iz jednostavnog razloga - krem sir svima je bio poznat sastojak pa nisu bili toliko zastrašeni da isprobaju nešto novo. Ubrzo su se ove rolice počele širiti svijetom, a brojni restorani uvrstili su ih na svoje jelovnike.

Tko je Madame Saito?

Rođena u japanskom gradu Kobe, Madame Saito usvojila je ime Madame dok je živjela u Parizu, gdje se obrazovala u priznatoj školi Le Cordon Bleu, a zatim i u školi Ritz Escoffier. Formalnu obuku prošla je i kod sushi kuhara dok je živjela u Japanu, a već više od 40 godina živi u Philadelphiji, gdje je poznata kao kraljica sushija i druge podučava umijeću pravljenja sushija.

U Philadelphiji je otvorila prvi restoran u nadi da će svojoj trojici sinova omogućiti dobro obrazovanje, a dvije godine kasnije otvorila je i drugi restoran u Kineskoj četvrti u Philadelphiji, koji je postao poznat kao najautentičniji japanski restoran na tom području.

U devedesetima i ranim dvijetisućitima bila je poznata po jelima karakterističnima za fusion kuhinju, no onda se vratila svojim japanskim korijenima služeći tradicionalnija japanska jela.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.