NAKON što je ministar gospodarstva Ante Šušnjar komentirao rast cijena u predblagdansko vrijeme i građanima savjetovao da sami počnu peći pekarske proizvode umjesto što prigovaraju da su cijene visoke, izračunali smo koliko vam novca treba da ispečete jedan kruh.
U bazi recepata imamo hrpu onih za kruh, a pronašli smo onaj najjednostavniji - osnovni recept za domaći kruh od svega šest sastojaka. Trebat će vam suhi kvasac, topla voda, šećer, sol, maslinovo ulje i glatko brašno, a evo i koliko to sve košta:
Jedan kruh koštat će vas 0.73 eura, a u tu cijenu nismo uračunali šećer i sol jer tih sastojaka količinski ide jako malo (kilogram šećera je 0.99 eura, a kilogram soli 0.75 eura).
U manjoj posudi aktivirajte kvasac, a u većoj pomiješajte preostali šećer, sol i brašno. U kvasac dodajte maslinovo ulje. Promiješajte i ulijte u smjesu s brašnom. Sastojke kuhačom promiješajte, a zatim rukama zamijesite tijesto postepeno dodajući ostatak brašna i vode.
Smjesu mijesite rukama dok se svi sastojci ne sjedine i dok se tijesto ne počne formirati. Prebacite ga na lagano pobrašnjenu podlogu i mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto, otprilike 8 do 10 minuta. Tijesto vratite u veću posudu koju ste prethodno lagano namastili i ostavite na toplome 1 do 2 sata.
Pripremite i lagano namastite kalup za kruh, a nakon što se tijesto udvostručilo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu, preklopite par puta, oblikujte u štrucu, prebacite u pripremljeni kalup, pokrijte i ostavite na toplom mjestu 1 sat. Pecite otprilike 30 do 35 minuta na 190 stupnjeva.
Cijeli recept potražite ovdje.