NAKON što je ministar gospodarstva Ante Šušnjar komentirao rast cijena u predblagdansko vrijeme i građanima savjetovao da sami počnu peći pekarske proizvode umjesto što prigovaraju da su cijene visoke, izračunali smo koliko vam novca treba da ispečete jedan kruh.
Jedan kruh za manje od eura
U bazi recepata imamo hrpu onih za kruh, a pronašli smo onaj najjednostavniji - osnovni recept za domaći kruh od svega šest sastojaka. Trebat će vam suhi kvasac, topla voda, šećer, sol, maslinovo ulje i glatko brašno, a evo i koliko to sve košta:
- 4 g suhog kvasca (0.16 eura)
- 1 žlica maslinovog ulja (0.15 eura)
- 400 g glatkog brašna (0.30 eur)
- 300 ml tople vode
- 1.5 žličice šećera
- 1 žličica soli.
Jedan kruh koštat će vas 0.73 eura, a u tu cijenu nismo uračunali šećer i sol jer tih sastojaka količinski ide jako malo (kilogram šećera je 0.99 eura, a kilogram soli 0.75 eura).
Kako se priprema
U manjoj posudi aktivirajte kvasac, a u većoj pomiješajte preostali šećer, sol i brašno. U kvasac dodajte maslinovo ulje. Promiješajte i ulijte u smjesu s brašnom. Sastojke kuhačom promiješajte, a zatim rukama zamijesite tijesto postepeno dodajući ostatak brašna i vode.
Smjesu mijesite rukama dok se svi sastojci ne sjedine i dok se tijesto ne počne formirati. Prebacite ga na lagano pobrašnjenu podlogu i mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto, otprilike 8 do 10 minuta. Tijesto vratite u veću posudu koju ste prethodno lagano namastili i ostavite na toplome 1 do 2 sata.
Pripremite i lagano namastite kalup za kruh, a nakon što se tijesto udvostručilo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu, preklopite par puta, oblikujte u štrucu, prebacite u pripremljeni kalup, pokrijte i ostavite na toplom mjestu 1 sat. Pecite otprilike 30 do 35 minuta na 190 stupnjeva.
Cijeli recept potražite ovdje.