Na moru ste? Evo što sve možete raditi osim kupanja

Foto: FB/Vrsar Tourist Board

BILO DA ljetujete u Istri, središnjoj ili južnoj Dalmaciji, hrvatska je obala ovog ljeta prepuna događanja koja vrijedi posjetiti. Ako želite napraviti mali predah od kupanja, evo par manifestacija i fešti koje će se ovog ljeta održati diljem Jadrana.

Festival vina otoka Korčule (5. srpnja - 3. kolovoza)

Ako ljetujete na Korčuli, tamo se od 5. srpnja do 3. kolovoza održava Festival vina otoka Korčule, na kojem ćete moći degustirati autohtona bijela vina Korčule, prvenstveno vinskih sorti pošipa i grka, ali i cetinke te plavca malog. Osim u gradu Korčuli, vina ćete moći kušati i u mjestima Čara, Smokvica i Blato, gdje ćete imati priliku i upoznati proizvođače ovih vina, koji će osobno predstaviti svoja vina.

Makarunada (11. kolovoza - 12. kolovoza)

Na Korčuli se 11. i 12. kolovoza ove godine održava tradicionalna manifestacija Makarunada u autohtonom ruralnom okruženju uz degustacije i radionice izrade žrnovskih makaruna, lokalne ručno rađene tjestenine.

Održava se u Žrnovu, koje je poznato po tradiciji proizvodnje makaruna, jela pripremljenog prema tradicionalnim recepturama, a izrađuju se od jednostavnih sastojaka - brašna, jaja, ulja i vode - te se poslužuju uz bogat mesni umak. 

Putevima okusa središnje Istre (1. srpnja - 29. srpnja)

U središnjoj Istri već je počela manifestacija, odnosno interpretativne šetnje Putevima okusa središnje Istre. Šetnje su se dosad održale u Svetom Lovreču i Pićnu, a sljedeće na rasporedu su 8. srpnja u Pazinu, 22. srpnja u Tinjanu i 29. srpnja u Gračišću.

Sve šetnje započinju u 19:30, a po završetku svake šetnje očekuju vas degustacije, odnosno upoznavanje s okusima, mirisima i tradicionalnim jelima središnje Istre. Ako želite sudjelovati u ovoj manifestaciji, potrebno je prijaviti se na njihovu mail adresu ili web-stranicu.

Tržnica istarskih poljoprivrednih proizvoda (11. lipnja - 14. rujna)

Poželite li kupiti sezonsko voće i povrće, med, mesne delicije, vina, ekstra djevičanska maslinova ulja ili prirodnu kozmetiku, sve će to prodavati istarski OPG-ovi na Tržnici istarskih poljoprivrednih proizvoda. Ona se održava svakog utorka na vrsarskoj rivi i svake subote u starogradskoj jezgri Vrsara na Trgu Degrassi, od 18 do 21 sat navečer, od 11. lipnja pa sve do sredine rujna.

>> Manifestacije zbog kojih ovog svibnja (ali i cijelo ljeto) vrijedi posjetiti Vrsar

Ribarska fešta (3. svibnja - 20. rujna)

U Vrsaru se od 3. svibnja sve do 20. rujna održava i Ribarska fešta, i to jednom mjesečno na omiljenom vrsarskom šetalištu rivi. Fešta se održava u čast ribarima i njihovim ulovima, a ondje ćete moći kušati plodove Jadranskog mora, ali i od Vrsarana naučiti tajne ribarenja uz čašicu istarske malvazije.

Ribarska fešta već je održana 3. svibnja i 21. lipnja, a sljedeće su na redu 12. i 26. srpnja, 9. i 30. kolovoza te 20. rujna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.