Razgovarali smo s osnivačicom najveće Fejs grupe za slastičare amatere u regiji

Foto: Unsplash/Screenshot

PRIJE nekoliko dana razgovarali smo s Danijelom Tonžetić, administratoricom najveće Facebook grupe za amaterske slastičare na ovim prostorima. Zove se Edukacijska grupa za izradu i dekoraciju slastica, a zaista je upravo ono što ime implicira - prostor gdje se ljubitelji pripreme slastica, bez obzira jesu li početnici ili profesionalci, okupljaju kako bi učili, dijelili savjete i inspirirali jedni druge.

Grupa nudi platformu na koju su svi slastičarski entuzijasti dobrodošli, a njen moto "rastimo skupa" savršeno oslikava duh zajednice koja potiče kreativno druženje, uzajamno učenje i razmjenu korisnih tutorijala i savjeta.

Samouka slastičarka s misijom

Danijela nam priznaje kako je u svijet torti i slastičarstva ušla tek prije sedam godina. Kao osoba s invaliditetom, bila je odlučna u namjeri da pokaže kako invaliditet ne smije biti prepreka u ostvarenju ciljeva niti prepreka pronalaska osobnog ispunjenja i sreće.

Bez formalnog obrazovanja u tom polju, postala je samouka slastičarka koja je svoje znanje i vještine stekla kroz godine prakse, istraživanja i učenja.

Iako je grupa nastala u Hrvatskoj, nije se zaustavila na našim granicama. Trenutno broji nešto više od 46 tisuća članova, a tim administratora sastoji se od članova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije, dok članovi grupe dolaze iz svih krajeva svijeta, od Njemačke do daleke Australije.

"Grupu sam osnovala prije nešto više od tri godine sa željom da i mi na području Hrvatske imamo ozbiljnu slastičarsku grupu koja može biti od velike koristi svim početnicima i profesionalcima u savladavanju različitih slastičarskih tehnika, uključujući sve od kreiranja okusnih komponenti torti do izrade sofisticiranih dekoracija", objasnila nam je Danijela.

Redovite besplatne edukacije

U sklopu svojih aktivnosti grupa organizira besplatne edukacije koje se održavaju svakog tjedna. Zahvaljujući podršci sponzora, sve to mogu nesmetano snimati i dijeliti sa svojom online zajednicom. Osim glavnih edukacija ponedjeljkom, tu su i dodatne edukacije subotom te različite aktivnosti poput dana za reklamiranje i dana za dijeljenje recepata.

Danijela s ponosom ističe kako su sve edukacije koje grupa nudi besplatne, što omogućuje pristup dragocjenom znanju svim ljubiteljima slastica, neovisno o njihovim financijskim mogućnostima. U tom duhu solidarnosti, grupa je sudjelovala u humanitarnoj akciji Za ratnicu Lavu, djevojčicu sa spinalnom mišićnom distrofijom kojoj je bio potreban lijek.

"Uz pomoć sponzora, uspjeli smo prikupiti novac koji smo donirali u svrhu pomoći malenoj Lavi. To je samo jedan od načina na koji nastojimo pomagati jedni drugima", zaključuje Danijela.

Biti slastičar u današnje vrijeme nije lako

Danijela je iskreno progovorila o izazovima koje donosi porast cijena i pritisak za održavanjem kvalitete unatoč financijskim poteškoćama. Ipak, ona vjeruje kako je ključ uspjeha u ovom poslu stalno učenje i razvoj.

"Bitno je ostati svoj, imati svoj osobni touch na svemu što radite", kaže nam naša simpatična sugovornica.

Na putu stalnog učenja i razvijanja Danijela nije sama. Među članovima grupe posebno se ističe sedamnaestogodišnji Tin Kinčić, kojeg Danijela opisuje kao svoju desnu ruku i iznimno talentiranog mladog slastičara. Tin je stručnjak za suvremeno francusko slastičarstvo, a njegove kreacije odišu složenim kombinacijama okusa, začina i tekstura.

Prvi je put privukao Danijelinu pažnju kada ga je vidjela u jednom televizijskom prilogu. Odmah ga je pozvala u svoju grupu i ubrzo je postao jedan od ključnih članova administrativnog tima.

"Tin je danas moja desna ruka i zajedno radimo rame uz rame. Naše tehnike izrade slastica su vrlo različite, ali međusobno si pomažemo i nadopunjujemo se", govori.

Najviše torte u Hrvatskoj

Danijela je započela svoj put u svijetu slastičarstva prije više od sedam godina, bez formalnog obrazovanja, ali s velikom strašću. Iako su joj na početku osnove bile izazov, upornost ju je dovela do toga savlada sve tehnike koje su je zanimale, ali i mnogo više od toga.

Danas njezine sofisticirane torte, koje su prepoznatljive po svojoj impresivnoj visini, krase stolove širom Hrvatske. Danijela s ponosom ističe da su njezine torte među najvišima u zemlji te se na njima mogu naći mnogobrojne teksture i komponente.

Ono što njezine torte čini posebnima nije samo estetika i okus već i osobni pečat koji je uvijek prisutan u svemu što stvara. Završavamo riječima mladog Tina Kinčića, koji je želio izraziti svoju zahvalnost prema Danijeli jer mu je pružila priliku da sudjeluje u njenom ambicioznom projektu.

"Danijela je jedna prekrasna osoba koja zrači pozitivnom energijom i toplinom. Zahvalan sam joj što mi je kroz grupu omogućila promoviranje vlastitog rada jer je slastičarstvo moja strast. Svakom u životu treba osoba poput Danijele!" zahvalio se Tin. 

Danijela i Tin su s nama podijelili i dva recepta. Danijela nam je dala svoj recept za najsočniji lješnjak biskvit koji možete pronaći na ovoj poveznici, dok smo od Tina dobili recept za proljetnu panna cottu s jagodama i ružinom vodicom, koji se nalazi ovdje.

Ovime završavamo našu priču o Danijeli Tonžetić, ženi koja inspirira, podučava i obogaćuje slastičarsku zajednicu svojim nepokolebljivim entuzijazmom. Njezina priča je dokaz da strast i odlučnost mogu oblikovati zajednicu, pokrenuti promjene i unijeti malo slatkoće u živote mnogih.